Like me!

Archives

cerita Suami Isteri


Ini kisah pasal sepasang suami dan isteri orang asli yang tinggal di dalam hutan di Afrika. Rumah dorang ni dibina di atas pokok... 2 tingkat lagi tu. Si suami kerja nya mencari makanan di hutan, sama ada dengan pergi berburu ataupun memetik buah-buah hutan. Si isteri pula tinggal mengemas dirumah.

Suatu hari, Si suami pergi mencari makanan dihutan. Sedang mencari-cari.. tiba-tiba dia terjumpa cermin. Dia pon bawak balik cermin tu dan disimpankan cermin tersebut di tingkat atas rumahnya tanpa pengetahuan isterinya.

Setiap hari sebelum pergi keluar mencari makanan, dia akan masuk ke bilik dan melihat cerminnya. Sehinggalah satu hari, si isteri naik pelik melihat telatah suaminya tu..

Maka disiasatlah bilik yang selalu dimasuki oleh suaminya.. bimbang-bimbang kalau suaminya menyimpan perempuan lain di bilik tersebut tanpa pengetahuannya. .

Dan punyalah terkejut beruk.. dia masuk je bilik tu.. di ternampak cermin suaminya. Oleh kerana si isteri ni taktau cermin tu apa.. so, dia ingat orang dalam cermin tu memang perempuan simpanan suaminya. Apa lagi.. habis berlari dan meraung menangisla dia cari mak nya.. Lepas berjumpa dengan maknya.. mak dia cakap nak lihat sendiri perempuan yang kononnya disembunyikan oleh suaminya tu..

Lalu maknya pon masuk ke bilik tersebut. Kemudian keluar dari bilik tersebut sambil ketawa terbahak-bahak. .

Isteri: Apsal mak ketawa?..

Mak: Apa teruk benor selere suami ko tu.. kalau ye pon nak kawin lain.. carik la perempuan yang elok sikit.. Ini tak.. aku tengok perempuan kat bilik tu.. dah la tua.. hodoh pulak tu..

---------
MORAL:

Cerminlah diri sendiri sebelum mencermin oranglain.







Category:  
Baju Cinta


Seorang nenek datang menziarahi rumah cucu perempuannya yang baru berkahwin. Setelah membunyikan loceng, si nenek terkejut kerana mendapati cucu perempuannya yang membuka pintu tanpa seurat benang pun dibadannya. Belum sempat si nenek bertanya, si cucu berkata:

"Saya sedang menunggu suami saya pulang dari berkerja!".
"Tapi kau telanjang !!!???" marah si nenek melihatkan cucunya berbogel.
"Ini BAJU CINTA saya" balas si cucu perempuannya
"BAJU CINTA ??" si nenek kehairanan
"Ya, suami saya menyukainya, saya juga begitu senang MEMAKAInya.

Saya harap nenek dapat balik dulu sebelum suami saya pulang kerana tentu suami saya nanti akan berasa malu melihat saya memakai BAJU CINTA ini di hadapan nenek" pinta si cucu perempuannya.

Si nenek faham kehendak cucunya. Dalam fikirannya mungkin itu cara terbaru si isteri melayan sang suami. Di dalam perjalanan pulang si nenek mendapat idea. Fikirnya dengan mengikut cara cucu perempuannya, sudah tentu dia dapat mengeratkan hubungannya dengan si atok yang sudah berumur.

Sesampai di rumah, si nenek tadi menanggalkan semua pakaiannya, mandi, berbedak dan memakai minyak wangi sewangi wanginya. kemudian si nenek tadi pun menunggu si atok pulang.

Berberapa ketika si atok tadi pulang, sebaik saja pintu di buka si atok mendapati si nenek bogel kat depan pintu.

"Kenapa dengan kau nie… buang tebiat???" marah si atok tadi.
"Ini lah BAJU CINTA bang" kata si nenek tadi.
"BAJU CINTA???……kalau iye pun seterika la dulu baju tu....

--------
MORAL: Layanilah suami atau isteri anda mengikut cara yang disukainya dan yang anda sukai, asalkan jangan menyalahi ajaran Islam, melampaui batas atau melakukan sesuatu yang kurang manis di depan orang lain atau di khalayak ramai. Elakkan dari semata-mata meniru cara oranglain kerana cara itu mungkin tidak sesuai dipraktikkan dalam hubungan anda bersama pasangan anda.







Category:  
Pantun suka hati


Buah cempedak di luar pagar

Ambil galah tolong jolokkan
Kenapa kau nak jolok pakai galah
Sebab cempedak tu dah jatuh kat luar pagar ?


Kalau ada sumur di ladang
Bolehlah hamba menumpang mandi
Patutlah bau badan kau busuk semacam
Bilik air ada, buat apa kau mandi kat ladang..

Pisang emas dibawa berlayar
Masak sebiji di atas peti
Kat pasaraya tak ada hutang hutang
Kalau nak, bayar, Cash On Delivery

Kalau ada jarum yang patah
Jangan di simpan di dalam peti
Kesian betul dengan kau ni
Jarum patah pun kau simpan dalam peti

Dua tiga kucing berlari
Mana nak sama si kucing belang
Kalau kau berani kejarlah kucing tu
Mesti kau kena cakar sampai berbelang-belang gak..

Kajang Pak Malau kajang berlipat
Kajang hamba mengkuang layu
Kain Pak Malau, Mak Limah yang lipat
Kain aku, si pencuri yang sapu

Rumah Pak Mamat di tepi sawah
Pakai langsir berwarna biru
Ooi Pak Mat, langsir warna biru tak lawa lah
Pakailah warna kuning ke, hijau ke, kelabu asap ke

Air pasang dalam surut pukul lima
Nyonya bangun pagi siram pokok bunga
Haloo nyonya, mau tanya sikit
Siram pokok bunga aje, tak jual sayur ka?

Tuai padi antara masak
Esok jangan layu-layuan
Kalau padi tu belumlah masak
Janganlah tuai, taklah layu-layuan.

Limau purut masak di dahan
Batang selasih condong uratnya
Limau purut tak boleh makan
Nanti sakit perut apa ubatnya.

Pulau Pandan jauh ke tengah
Gunung Daik bercabang tiga
Buat apa nak ke Pulau Pandan yang jauh tu
Pergi aje ke Kampung Pandan

Sorong papan tarik padan
Buah keranji dalam perahu
Tolonglah jangan makan buah keranji tu
Nanti badan kau orang berbau

Hayya Cik Siti, perempuan banyak muda
Ana banyak takut jalan tutup mata
Memanglah takut kalau jalan tutup mata
Sebab takut terpijak lubang, Indah Water

Encik Baba jatuh dalam parit
Cik Aminah ketawa jerit jerit
Sampai hati Cik Aminah ketawakan saya jerit-jerit
Mentang-mentanglah saya jatuh dalam parit

Buai laju laju
Sampai pokok sena
Woii, jangan buai laju-laju
Nanti kang tercampak kat pokok sena

Timang tinggi-tinggi
Sampai cucur atap
Cucur atap tak sedap
Cucuk pisang, cucur udang, haaa tu sedap







Category:  
Kisah 2 Malaikat


Rasulullah s. a. w. ada bersabda, katanya, "Setiap anak Adam akan dijaga oleh dua malaikat. Malaikat yang di sebelah kanan lebih berkuasa dari yang sebelah kiri.


Sekiranya seseorang anak Adam melakukan dosa maka malaikat yang di sebelah kiri akan bertanya pada malaikat di sebelah kanan katanya, "Apakah yang harus aku catit?" Kata malaikat di sebelah kanan, "Jangan kamu catit dahulu dosanya sehingga ia melakukan kesalahan.

Malaikat yang di kiri bertanya lagi, "Kalau ia telah melakukan 5 kesalahan, apa yang harus aku catitkan?" Jawab malaikat kanan, "Biarkannya,sehingga ia membuat kebaikan kerana kami telah diberitahu oleh Allah s. w.t bahawa satu kebaikan akan mendapat 10 pahala. Oleh itu hapuskanlah 5 kesalahannya yang lalu sebagai tebusan dan kami masih simpankan untuknya 5 pahala lagi."

Tercenganglah syaitan mendengarkannya lalu berkata, "Kalau macam ini sampai bilakah aku dapat merosakkan anak Adam." Demikianlah rahmat Allah pada hambanya, kasih sayangNya melimpah ruah tiada terbatas hanya hambanya saja yang lalai dan leka dengan keseronokkan serta kemewahan dunia.







Category:  
Balingan XXX (Juara)

event : Pertandingan Boling Tertutup PPD
Date : 22 Nov 2008
DY Bowling Centre PD















Pucukpaku terima hamper & hadiah kemenangan dpr En Baharin. * En Baharin juga tewas KO ** hehh













** Rekod Balingan Per Frame**














** Hadiah Kemenangan High Score yang hampir-hampir menjadi milik pcucukpaku** hehh











Dari kiri : Rozaimi, Baharin & Pucukpaku









sudah agak lama wa tak main boling, kali ni baru berkesempatan join boling anjuran kelab boling PPD. rasanya ada gak setahun setengah tak main boling heh.. Tauke boling kat PD ni pun dah betukar, TV monitor pun dah ganti ngan LCD TV, cuma lane jer masih lama hehh.. Tak sangka btul, wa bleh menang dlm game ni .. yelah dah lama tak baling bola heh.. mujur skill baling tu ader g sket so takder ar bola tue masuk longkang hehh.. bleh tahan gak ar.. wa bukan mau ckp besatttt hehhh... mungkin keghairahan bermain tu agak teruja hehh jadinya balingan penuh tenaga hehh.. tu wa punyer teori ar.. pepun pasni ada masa kang wa nak g lepas geram g ngan pin-pin tu hehh.. Syukur alhamdulillah, wa dpt tambah koleksi hadiah kemenangan * chewaahhh mcm ler hadiah tu hadiah mahal heh.. yang penting wa dapat kalahkan nama-nama besar bowlers PPD hehehe ** villa a.k.a salihin, baharin, Shah, Rozaimi, Md Noor heheheh..En ashri dah pencen boling ker hehh !! jom ar bro layan sket hehh







Category:  
Paintball PPD@Eagle Ranch Resort

Team Chipuk VS Team PDRM

Pucukpaku siap nak beraksi, gaya seorang sniper hehh!

Team Chipuk dari Kiri : Tanjeku, Vk a/l jamian (a.k.a Villakesyukuran), abg driver, Pucukpaku, Mok (Koboi Sesat)






Event : Paintball Game PPD

Tarikh : 22 Nov 2008 / Saturday

Cuaca : Panas Sepanjang Hari, kadang2 mendung memang takda...;)

Mood : Teruja & Semacam Seram Sejuk


salam,

betol..betolll..betolll (mcm kata upin ipin lak)...

kene tembak ngan pallet paintball memang sakitt...

sekali kene berbintatttt, sebulan tak ilang hehh..

mcm kata villakesyukuran tue..pengalaman menyeksakan hehh..

mana tak seksa..nak lawan ngan Ex poly & PDRM.. 2 pasukan dalam kumpulan

yang menonjol keghairahannyer nak menang... siap pusing2 g atas field tue hehh..


Team Chipuk (pucukpaku, villakesyukuran & Tanjeku)

ntah penganjur bagi nama..dengki tahap dewa..bagi nama ntah aper2..psiko ler

nak bagi kami kalah huhuuhuh... tapi memang diakui team kami... physical nampak mantap..tapi bile dah masuk field.. dok blakang bunker tak nak forward langsung.. bermastautin ler kat situ hehehe... sorok2 pun kene shoot gak... btapa rakusnyer team lawan tue hehehe...

yang bestnyer... aku puas ler dok nyorok blakang bunker.. tunjuk muncung jer... tapi tak sangka punggung dah kuar dr bunker... natijahnyer...sakit pungkoq kene tembak...dushhhhhhh rasa macam kene inject jarum jer... rasa nak cari jer saper shooter yg tembak tue hehhh nak bagitau..tembak ler kat tempat lain hehhhh...!!!


sudahnyer..

lawan Ex poly & PDRM .. team chipuk tewas ngan jayanyer huhuhuh...

takper... next game team chipuk pasti bangkit ... Pheonix Bangkitttttt hehhh!!!


dahhh..

nak bersiap g somban..

ader kursus lak kene attend ujung2 sem nie..

kejer banyak g tak siap...

takper la... menurut perintah hehh!!



Villakesyukuran.blogspot.com said :

Pengalaman pertama bermain paintball memang menyiksakan… Lebih malang lagi apabila kumpulan kami, CIPUK yang dianggotai oleh aku, pucukpaku dan tanjeku diletakkan dalam satu kumpulan bersama-sama dengan pasukan dari PDRM dan Ex-Poli. Permainan secara liga mengkehendaki kami mengalahkan kedua-dua pasukan tersebut untuk pergi ke pusingan yang seterusnya. Walaupun kami tiba di Eagle Range dengan muka yang agak confident, tapi sebenarnya aku ngan tanjeku sememangnya pemain paintball amatur yang baru first time turun bagi ‘memeriahkan’ pertandingan. Kami tewas mudah dengan pasukan Ex-Poli yang sememangnya ‘rakus’ nak ‘mengenakan’ bekas pensyarah mereka. Sedas tembakan terkena bahagian kelengkang tanjeku, manakala aku sempat ‘menjamah’ rasa pallet bullet paintball apabila terkena tembakan di bahagian mulut…. Pucukpaku yang panic bilamana berseorangan sedikit leka dan terlupa nak ‘menyembunyikan’ punggungnya apabila bahagian tersebut dijadikan sasaran oleh sharp shooter dari pasukan Ex-Poli…..

Perlawanan kedua membabitkan pasukan dari PDRM… Kali ni lebih sengit… Lama lah jugak kitaorang bertahan sampai habis stok pallet bullet kitaorang …Semangat juang tanjeku harus dipuji…mana taknyer, bukan setakat pallet bullet jer habis, dengan gas-gas sekali dia habiskan ! Kalau pada perlawanan pertama tadi aku dan tanjeku adalah mangsa terawal ditembak, tidak pada perlawanan kedua ni… Kali ni giliran pucukpaku plak menjadi mangsa awal mereka… Perjuangan aku dan tanjeku plak tak dapat bertahan lama bila aku ditembak di bahagian kepala dan tanjeku di bahagian dada. Maka berakhirlah perjuangan kami pada hari tu…

Yang pastinya, banyak gak pengalaman yang aku dapat…Selama ni aku ingat permainan ni agak mudah tapi rupa-rupanya tak bro.. Korang kena ada strategi dan ketangkasan fizikal yang baik.. Bagi aku, ok lahh, it’s not very bad for my first trial.. Kalau kerap main, ok kot… Tapi yang pasti, aku dapat hadiah yang tidak ternilai harganya….aku ingat sampai bila-bila bro….benjol kat atas kepala dan sengal-sengal kaki dan peha….!!!








Category:  
Protokol ke 10 Yahudi mengandungi 8 perkara....

1.. Song....
Lagu-lagu yang menghiburkan..jika ada anak-anak yang
tak tau mengucap..tetapi boleh menghafal lagu Hindustanyang
panjang berjela... Adaanak-anak yang tak hafal Fatihah....tapi
boleh mengingati lagu Siti Norhaliza yang panjangnya berdepa
depa..... berjaya sudah Yahudi.... Hinggakita terfikir......
bagaimana jadinya radio kalau tanpa lagu?


2. ...Sex.....

Lagi satu kegilaan remaja dan yang tua. Sex di mana-mana..
di kaca tv, dalam filem, dalam iklan...babak sex amat lumrah..
kekadang adegan sex tak diperlukan, tetapi diselitkan jua
sehingga ada orang menonton filem hanya kerana ada adegan sex...
filem 18SX amat laris berbanding filem U...
VCD lucah mudah didapati...dan harganya amat murah...
Adakah filem yang tiada adegan sex?
Lagi sekali berjaya sungguh Yahudi laknatullah......


3. ...Smoke....

Rokok..menjadi kegilaan para remaja...
sehingga dikatakan tidak modern jika tidak merokok...
malah sekarang merokok menjadi budaya bagi mana-mana perempuan
yang kononnya mau di gelar 'up to date'..
Dulu yang merokok ini golongan ****** saja.... ataupun penari
kabaret.....( aku tengok dari filem P Ramlee )....


4. .....Sport...

Pelbagai jenis sukan di tonjolkan dan lelaki dengan
perempuan sama-sama berlumba mencari nama dalam sukan...
hinggakan sekarang bola sepak pun perempuan main juga....
Bila bersukan, tutup aurat mestilah jauh sekali,
sembahyang pun banyak yang miss....bukan yang bermain sahaja tak sembahyang....
yang menonton pun tak sembahyang juga ......
Kalau menonton dirumah... akan lambat sembahyang sebab takut tak
nampak macam mana masuk GOL.....
Yahudi gol lagi......sampai ada ulamak kata...kerana sukan
...sembahyang boleh tangguh...Mashaallah,..


5. .. Fun..

Hiburan...di mana-mana kita dapat hiburan yang melalaikan....
Kalau kita lihat dalam 100 majalah..mungkin 99 adalah majalah hiburan..
termasuklah majalah mangga...yang menayangkan buah mangga artis perempuan....
Kalau ada konsert....sanggup orang Islam bertandang hingga
menghabiskan banyak wang dan bila ke konsert....
pelbagai maksiat akan diselit masuk.... Yahudi terhibur lagi....


6.... Female...

Perempuan...tawaran Yahudi yang amat mengasyikkan..
terutama dalam iklan..yang kadang-kadang tidak ada kena
mengena dengan perempuan... Kalau kita ke kedai bateri kereta....
dihadapan bateri terpampang gadis sunti separuh bogel beraksi....
apa kena mengena bateri kereta dengan perempuan?...
kalau iklan Modess... perempuan adalah patutnya...
Yahudi bersorak lagi.....


7...Fashion....

Fesyen terutama perempuan yang bermacam-macam..
sehinggakan kalau pakai tudung pun mereka dah tak menutup aurat....
Macam mana dikatakan bertutup aurat jika bertudung tetapi berbaju ketat
yang kekadang menampakkan pusat?
Yang mewarnakan rambut lagi teruklah...
Buat apa bertudung kalau rambut diwarnakan.....
Bila warnakan rambut..mestilah tidak bertudung sebab kalau
bertudung..bagaimana nak menayangkan warna rambut yang terkini itu...
Kalau dah rambut diwarnakan.... sembahyang pun tak sah...
malah mandi hadas pun tak sah sebab kebanyakan pewarna adalah kalis air...
itu tak kira yang cukur bulu kening lagi...

Yahudi ketawa lagi....
Umat islam sudah jadi macam Yahudi.....


8. .. Food..Makanan..

Lagi satu kegilaan Umat Islam terutama makanan dari Barat termasuklah
MC D, Kentucky , Pizza hut...dan seribu satu macam lagi...
Buah kurma yang menjadi makanan Rasulullah di pandang hina....
masuk rumah pun setahun sekali bila bulan Ramadan...
tapi makanan Barat menjadi kebanggaan...
Bila makanan datang dari Barat.. adakah kita yakin tentang
halalnya? Contoh Kentucky ..rempahnya datang dari Amerika....
siapa nak pergi check...halal ke tidak?
Bila makan benda haram, masakan iman menjadi mantap...
Maka lahirlah Umat Islam yang bukan perangai saja macam
yahudi... tetapi berfikiran pun macam yahudi...Nauzubillah.....
Yahudi makan Islam lagi...

Itu baru protokol yang ke 10......
yang lain-lain entah macam-macam
lagi.... aku cinta Malaysia .....tapi lebih cintakan
ALLAH........... oleh itu, jika berlaku pertembungan antara kepentingan
manusia dengan kepentingan Allah......







Category:  
Amaran dari POLIS


Berhati- hati kawan2ku tentang masaalah ekonomi yg semakin parah, manusia terdesak melakukan berbagai2 cara untuk merompak kita..

Berhati2 semua terutama para wanita.

Bahaya….!!!

Baru minggu lepas malam Jumaat saya parking kereta diparking awam. Semasa nak balik kerumah saya terperasan ada pelekat kat cermin belakang kereta saya. Bila saya tanggalkan pelekat tu kat rumah, rupa2nya cuma resit pam minyak . Tak lama lepas itu saya terima email ini.

" AMARAN DARI PIHAK POLIS – BERHATI2 PADA KERTAS YANG MELEKAT PADA CERMIN BELAKANG KENDERAAN ANDA

-- CARA TERBARU UNTUK MENCURI KERETA ( INI BUKAN GURAUAN )

Sedarlah semua! Tolong sebar2kan….. Kita berjalan menghampiri tempat parking, membuka kerata dan masuk kedalamnya. Kita start engine kereta dan bersedia untuk berundur. Bila kita melihat cermin belakang untuk melihat kawasan belakang, kita dapati ada kertas yg melekat ditengah2 cermin belakang menghalang pandangan kita. Jadi kita parking balik kereta, buka pintu dan keluar untuk menanggalkan kertas (atau apa jua benda) yang menghalang penglihatan kita tadi. Bila anda sampai dibahagian belakang kereta, pada masa itulah pencuri itu akan keluar dari tempat sembunyinya, masuk kedalam kereta dan memecut pergi.Dia mungkin akan merempuh anda dengan laju semasa mereka melarikan kereta anda. Perasan tak kaum hawa? Saya pasti beg duit kita masih didalam kereta. Jadi sekarang pencuri memperolehi kereta kita, alamat rumah kita, duit kita, dan kunci2 kita. Rumah kita dan kesemua identity kita telah diperolehi!

BERHATI-HATI DENGAN CARA BARU YANG DIGUNAKAN

Jika kita melihat ada kertas melekat pada cermin belakang kita, teruskan memandu. Tanggalkan kertas itu kemudian. Dan bersyukur kerana anda membaca email ini. Saya harap anda akan hantar email ini kepada kawan2 dan keluarga, terutama wanita. Kesemua maklumat peribadi dan pengenalan diri yang berada di beg tangan anda sudah tentu tidak mahu jatuh ketangan orang lain.


** Bersama-sama ler kita mewujudkan dunia yang aman, aminnn !!







Category:  
Samun kembali !!


Taman Politeknik, Port Dickson

Seramai 7 orang pelajar Diploma Kejuruteraan Awam yang tinggal menyewa di 413 Lorong 6B Taman Politeknik telah disamun oleh 3 orang lelaki melayu semasa pelajar-pelajar ini sedang mengulangkaji pelajaran pada 16 November 2008.. Seorang dari penyamun ini membawa parang. Dari temubual dengan pelajar-pelajar ini, barang-barang yang diambil ialah telefon, laptop, beg duit, tunai dan dari anggaran yang diberi sekitar RM10,000. Kejadian ini berlaku jam 1205 tengah malam.

** Harap semua dapat berjaga-jaga !!, kalau perlu tangkap jer samun tue then anta masuk lokap..








Category:  
Keajaiban Nombor di dalam Al Qur'an


Ajaib tetapi benar!

Lihatlah sebahagian daripada hasil kajian seorang cendekiawan Islam terhadap kandungan Al-Quran. Didapati banyak perkara telah disentuh dan telah dibuat kajian oleh manusia seperti nombor, astronomi, angkasalepas, perubatan, geologi, kejuruteraan, minda dan sebagainya.
Bilangan tentang perkara yang disebutkan di dalam Al-Quran:




DUNIA - 115 kali
AKHIRAT - 115 kali

MALAIKAT - 88 kali
SYAITAN - 88 kali

HIDUP - 145 kali
MATI - 145 kali

FAEDAH - 50 kali
KERUGIAN - 50 kali

UMMAH - 50 kali
PENYAMPAI - 50 kali

IBLIS : PENGHULU SYAITAN - 11 kali
MOHON PERLINDUNGAN DARIPADA IBLIS - 11 kali

BALA/MUSIBAH - 75 kali
BERSYUKUR - 75 kali

BERSEDEKAH - 73 kali
BERPUAS HATI - 73 kali

ORANG YANG SESAT - 17 kali
ORANG YANG MENINGGAL DUNIA - 17 kali

MUSLIMIN - 41 kali
JIHAD - 41 kali

EMAS - 8 kali
KEMURAHAN HIDUP - 8 kali

KEAJAIBAN - 60 kali
FITNAH - 60 kali

ZAKAT - 32 kali
BERKAT - 32 kali

MINDA - 49 kali
NUR - 49 kali

LIDAH - 25 kali
SUMPAH - 25 kali

NAFSU - 8 kali
KETAKUTAN - 8 kali

BERCAKAP DI KHALAYAK RAMAI - 18 kali
BERDAKWAH - 18 kali

KESUSAHAN - 114 kali
KESABARAN - 114 kali

MUHAMMAD - 4 kali
SYARIAT - 4 kali

LELAKI - 24 kali
PEREMPUAN - 24 kali

SOLAT (SEMBAHYANG) - 5 kali

BULAN - 12 kali
HARI - 365 kali

LAUTAN - 32 kali
DARATAN - 13 kali

LAUT dan DARAT = 32 + 13 = 45

Justeru itu, peratusan laut = 32/45 x 100 = 71.11111111 peratus
Peratusan daratan = 13/45 x 100 = 28.88888889 peratus
JUMLAH = 100 peratus

Kajian sains oleh manusia telah membuktikan bahawa air meliputi 71.111 peratus daripada bumi dan tanah meliputi 28.889 peratus.

Begitulah kebesaran dan keagungan ciptaan Allah SWT!!!

Nota: Diterjemahkan daripada karya asal yang dipetik daripada "The Series Of The Scientific Miracles In Quraan," oleh Dr. Tariq Al Suwaidan.







Category:  
Untukmu Sayang Dari Abang


Isteriku sayang..terimalah puisi dari abang ni khas untuk sayang.


I steriku ,

jika engkau bumi,akulah matahari.Aku akan menyinari mu kerana engkau mengharapkan sinaran dari ku..Ingatlah bahtera yg kita kayuh, begitu penuh riak gelombang.Aku pasti akan tetap menyinari bumi, hingga kadang-kadang bumi terasa akan silauan ku.Lantas aku ingat satu hal bahawa Tuhan mencipta bukan hanya bumi,malah ada planet lain yang juga mengharapkan sinaranku.Lalu......Relakanlah aku menyinari planet lain,menyampaikan faedah adanya aku,kerana sudah takdir Illahi sinaranku diperlukan diplanet lain...


Tapi!!!ini biniku balas.


Suamiku,

andai kau memang mentari,sang surya yang memberi cahaya,aku merelakan engkau berikan sinaranmu kepada segala planet yangtelah TUHAN ciptakan kerana mereka juga seperti aku perlukan cahayamudan....akupun juga tidak akan merasa kekurangan dengan sinaran mu...AKAN TETAPIIIIIIII. .Bila kau hanya sejengkal lilin yang berkekuatan 5 watt sahaja,jangan lah bermimpi untuk menyinari planet lain!!!Kerana bilik tidur kita yang kecil pun belum sanggup kau terangi.Lihatlah diri mu pada cermin kaca di sudut kamar kita,di tengah remang-remang pancaran cahaya mu yang telah aku mengerti...


Cuba lihat siapa dirimu...MATAHARI atau lilin ?

atau jangan-jangancuma mancis saja!!!!!please lah....!!!jangan la nak berangan!!







Category:  
Fakta vs Auta


1. Tahukah anda apabila 350ml air yangdiambil dari sinki dan kemudiannyadituangkan ke dalam cerek yangmengandungi 150ml air suling dandibiarkan terdedah kepada nyalaanapi bersuhu 100 darjah celcius akanmenghasilkan satu cecair yang dinamakan air masak.

2. Percayakah anda yang air sirapmerupakan salah satu bahan asasdalam pembinaan sebuah helikopter. Inikerana kajian telah dibuat, seorangpembina helikopter memerlukan airsirap untuk menghilangkan keletihansemasa membuat helikopter, tanpa airsirap mungkin helikopter tersebuttidak dapat disiapkan.

3. Sebuah kereta yang dipandu selaju220 km/j tidak akan dapat memotongkereta yang dipandu selaju 40km/j sekiranya kereta-kereta tersebut dipandu dari arah yangbertentangan

4. Tahukah Anda dalam bahasa Inggeris dan Italy,jurugambar dikenali sebagai paparazi. Perkataan itudipercayai diambil dari watak paparazzo dalam filemLa Dolce Vita yang diterbitkan oleh Federico Fellinipada tahun 1960. Dalam bahasa melayu pula, ayahkepada seorang budak yang bernama Razzi juga boleh dikenali dengannama papa Razzi.

5. Tahukah Anda bendera negara Denmark telah dicipta700 tahun lampau, menjadikan bendera paling lamadigunakan di dunia lebih lama daripada penggunaan susucap bendera.

6. Tahukah Anda magnet ialah sejenis logam yang jugadigelar besi berani. Sebagaimana namanya magnetialah besi yang berani menarik butir-butir besi lainkearahnya. Bagaimanapun orang yang diupah untuk menarik keretabukanlah magnet.

7. Tahukah Anda cicak memutuskan ekornya apabiladiganggu. Apabila cicak menyedari yang dia diekorioleh sesuatu, ia akan memutuskan ekornya supayabenda itu tidak mengekorinya lagi atas alasan tanpaekor sudah tentu ia tidak akan diekori lagi.

8. Tahukan anda bahawa seorang manusia normal tidak bolehmenyentuh telinganya sendiri menggunakan siku.

9. Tahukah Anda burung dapat pulang ke sarangnya walaupuntelah keluar kadangkala hingga beribu kilometerdaripada sarangnya tanpa sesat atau silap walaupuntanpa bantuan kompas. Ini kerana setiap sarangburung mempunyai alamatnya yang tersendirisebenarnya.

10. Tahukah Anda bunyi perkataan lempeng dan tempelengadalah hampir sama walaupun ia berbeza darisegi rupa bentuknya. Tapi, walaubagaimanapun orangyang kena tempeleng masih boleh memakan lempengapabila dia berasa lapar.

11. Tahukah Anda gunung berapi yang berusia tiga ratustahun disahkan masih aktif untuk meletup. Tapimengikut kajian ahli gunung, api elektrik di rumahkita tidak akan aktif jika tidak membayar bilnyaselama tiga bulan.

12. Tahukah Anda orang yang tidak pernah kisah langsungtentang wang ringgit, pangkat, kedudukan dan hartadunia ialah Orang Utan.

13. Tahukah Anda ahli sains seluruh dunia bersepakatjika nasi ayam dimakan sewaktu lapar, perut kitaakan mengalami satu tindakbalas yang berupakekenyangan. Nasi ayam juga boleh digunakan sebagaiubat untuk menggembirakan hati kita bila nasi ayamyang dimakan itu dibelanja oleh kawan kita.

14. Dan tahukah anda bahawa hampir kesemua pembaca disini telahmencuba untuk menyentuh telinga menggunakan siku.Tapi......dapek ko.....







Category: ,  
Nilai Waktu Seorang Ayah


"Seorang bapa pulang ke rumah dalam keadaan letih disambut oleh anak lelakinya yang berusia 7 tahun di muka pintu.


Anak: Ayah, boleh tak Amin bertanya?Ayah: "Ya... nak tanya apa?"Anak: "Berapa pendapatan ayah sejam?"Ayah: "Itu bukan urusan kamu, buat apa kamu sibuk tanya?" si ayah mulai marah kerana merasa letih.Anak: "Amin tidak tahu ayah. Tolonglah beritahu berapa ayah dapat sejam bekerja di pejabat?" si anak mulai merayu.Ayah: "RM8 sejam, tapi kenapa?"Anak: "Oh..." si anak menjawab sambil tunduk ke bawah. Kemudian memandangwajah ayahnya sambil bertanya, "Ayah....boleh nggak Amin pinjam Rp 5000dari ayah?".


Si Ayah mulai menjadi berang dan berkata, " oh, itu sebabnya kamu tanyaberapa pendapatan ayah, untuk apa uang sebanyak 5000 ? nakbeli barang mainan lagi? Jangan mubazir. Ayah kerja capek-capek bukanuntuk buang duit sebarangan. Sekarang pergi balik ke kamar dan tidur, dah lewatjam tidur nih..."Kanak-kanak 7 tahun itu terdiam dan perlahan-lahan melangkah kembali kekamar tidurnya.Si ayah duduk di atas sofa dan mula memikirkan mengapa anaknya yg sekecil itu memerlukan duit sebanyak itu.Kira-kira dua jam kemudian si ayah kembali tenang dan terfikir kemungkinan anaknya benar-benar memerlukan uang untuk keperluan di sekolahnya kerana anaknya tidak pernah meminta uang sebanyak itu sebelumnya.


Dengan perasaan bersalah si ayah melangkah menuju kamar anaknya dan membukapintu. Didapati anaknya masih belum tidur."Kalau kamu betul-betul perlu uang, nah ambillah Rp 5000 ini",kata si ayah.Amin segera bangun dan tersenyum girang. "Terimakasih banyak ayah", katanya begitu gembira. Kemudian dia mencari-cari sesuatu di bawah bantalnya dan mengeluarkan selembar lima ribuan yg sudah kusut.


Saat di lihat uang itu oleh ayahnya, si ayah kembali marah. "kenapa kamu minta duit lagi sedangkan kamu sudah ada uang sebanyak itu? Dan dari mana kamu dapat uang di bawah bantal itu?" bentak si ayah.Si anak tunduk tidak berani menatap wajah ayahnya. "uang ini Amin kumpuldari belanja sekolah yang ayah beri tiap hari. Amin minta lagi 5 ribudari ayah sebab uang yang Amin ada sekarang tidak cukup", jawab si anakperlahan."Tak cukup untuk beli apa??", si ayah bertanya balik."Ayah, sekarang Amin sudah punya 10 ribu. Ayah ambil uang ini. Amin mau belisejam waktu dari masa ayah. Amin ingin, ayah balik kerja lebih awal besok.


Amin rindu mau makan malam bersama ayah. ", jawab si anak tanpa berani memandang wajahayahnya. Terdiam dan hanya merasakan air bening jatuh dari matanya.


MORAL: Kerja kuat memang perlu , tapi berilah perhatian yang cukup buat anak di rumah. Apakah pula nilai waktu seorang anak (yang telah bekerja) terhadap ibu bapanya di kampung? Bagi yang telah menghantarkan ibu atau bapa mereka ke Rumah Orang Tua, mungkin inilah masanya untuk kita menziarahi mereka dan kalau boleh bawalah mereka untuk tinggal bersama kita, agar sisa-sisa hidup mereka akan jadi lebih ceria. Dulu mereka telah sanggup bersusah-payah untuk membesarkan kita. Semoga direnungkan."







Category:  
Lawak Orang Terengganu... Spang Kederang Sungguh!


ﺍﻠﺴﻼﻢﻋﻠﻴﻜﻡ dan salang sejahtera. Sini saye ade satu cite untuk pengajarang semue. Bagi sape-sape yang nok gi interbiuw dang ade niat nok nippu mase interbiuw tu, ingat- ingatlah cite ni. Kisoh benar ni tau bukang rekaang!!!Beberape hari yang lepas, satu temuduge kenaikang pangkat telah dibuat oleh saloh sebuoh anok syarikak TNB. Biaselah kang kalu nok naik pangkat mestilah duduk ujiang bertulis dang lepas tu barul! ah ujiang bercakak pulok (temuduga lah tu) test suare lah pulok. Dang dalang rama-rama yang terpilihtu ade tige kawang kite dari Tranung telah dipilih untuk di temuduge. Kebetulang pulok tige kawang kite ni adelah peserte ketige yang pertame. Ape lagi debor peruk lah kawang 3 orang nih. Kawang yang nombor satu mule la merungut, (kene bace ikut loghat terengganu!) ....... "Baru je sapa sini, letih tok hilang lagi, doh bale baru sapa pulok".Sampuk pulak kawan yang kedue ni.... "mapuh kite kalu lagu ni... akudoh kecuk perut ni".


Dang bersuare la pulok kawang yang ketige ni dengang berlagok macho seraye berkate "Mu nok takut bende gok awang eh... Kalu die tanye, mu jawap je la. Kalu mu tok tahu, mu bahang gi la jawap bende pun.... Janji mu jawap doh. Hok mu due ekor ni takut sangat bak pe.... Bukangnye tukang interbiuw tu nok makang mu. Cer mu tengok aku nih, rilek je. Siap buleh control ma! cho lagi".Tibe mase yang ditunggu-tunggu, make name kaw ang kite yang pertame ni pun dipanggil.Dalam 15 minit kemudian, kawang yang pertame ni pun kuor lah. Ape lagi macang kera kene belacang la kawang nombor due ni dok tanye ape soalan yang di tanye oleh tukang interbiuw tadi."Eh awang! menatang bende tukang interbiuw tanye mu tadi???". awang nombor satu tadi pong jawap, "Susoh jugok soalan die, tapi aku tok ingak doh bende yang die tanye tadi, tapi se je yang aku ingak die tanye.... pengerusi TNB yang baru sape name.


Aku pung jawaplah Datuk Jamaluddin Jarjis".Kawang nombor due pulok menyampuk "Ah sudoh! aku tok reti starang nok sebuk name tu. Guane nih awang? Aku rase nok terkecing doh ni. Ah! aku tulih kat tangan je la awang. Kalu die tanye senang le sikit aku nok jawak."Pastu sapok le pulok kawang nombor tige yang berlagok panda nih, "Bakpe yang mu jadi bodo sangak nih. Jangang tulih kat tangang, nanti tukang interbiuw tu na! pok mu tulih situ. Mu tulih kat getoh spenda mu tu. kalu die tanye, mu selok la sikit spenda mu, mu buat-buat la gatal kat perut. Pah tu mu kerling la sikit name pengerusi TNB tu".Ape lagi... kawang nombor due ni pong suke la dengor idea bernas kawang die tu. Tapi die tok tahu yang kawang die nombor tige tu pong panik gok, sebab die pong tok tahu nak sebut macang mane.Name kawan nombor due pun dipanggil... . Dalang 20 minit kawang nombor due tok kuor2 lagi. Kawang yang nombor tige panik doh nape kawang die tu tok kuor2 lagi. 5 minit pah tu, kuor la kawang nombor due ni dengang muke tersenyum. Kawang nombor tige pong tanye la, amende soalang yang kuor, jawap la kawan no due ni, "Susoh gok soalang die tapi soalang pengerusi TNB tu aku buleh jawap... aku sempak selok spenda aku. Tukang interbiuw tok nampok aku selok tadi".Kawang nombor tige ni pong panik la. "Ah sudoh awang! aku pong sebenor nye tok tahu jugok nok sebuk name pengerusi TNB tu".


Jawap lah kawang no due tadi. " Mu tulih pade getoh spenda mu tu macang aku buat nih"Kawan no tige pulok jawap," Aku nok tulih macam mane aku tok pakai spenda"Ape lagi kelang kabut le kawang kite. Tibe-tibe kawang no satu yang dari tadi berdiam diri tadi bagi idea..... "Ape bende yang susoh sangat ni awang, mu beri je spenda mu kat die kejap." Ape lagi bergegas la kawang2 ni pegi toilet untuk berpindoh suor dalang. Tok lame lepah tu name kawang no tige ni pong dipanggil. Dengang semangak berkobor-kobor dan rase confident yang amat sangat kawang kite ni masuk dalam bilik interbiuw tu. Tok sapa 10 minit kawan nombor 3 ni kuor sambil tergaru-garu kepale dengang muke kepelikkang. Kawang2 die yang dok luor ni tanye la kenape kuor awal sangat?Kata kawang nombor tige, mase ahli panel tanye name pengerusi TNB tu, die jawap je la. Tapi, tok pasa-pasa semue ahli panel su! ke sampai kang ade yang mengalir-alir air mate tok tahang sangat. Pastu kawang2 ni tanye la, mase ahli panel ni tanye name pengerusi TNB tu, ape mu jawap.


Dengang confident die bagitahu dengan kuat dan lantang....."Datuk Calvin Klien".Rupe-rupenye mase kawang ni berpindoh seluor dalang tadi, kawang yang sorang ni dah terpakai terbalik rupenye yang belakang ke depang, yang depang ke belakang. Name pengerusi TNB kat belakang, name jename spenda tu pulak kat depang. Tergelok besorlah kawang2 yang due orang lagi tu.....Gitulah cerite nye.... spang kederang sunggoh!!!







Category:  
Abang Nak Kahwin Sorang Lagi..


"Abang, minta izin untuk nikah sorang lagi,"

Aliyah yang sedang melipat kain, terdiam seketika. Mungkin terkedu.Adakah pendengarannya kian kabur lantaran usianya yang kian beranjak. Adakah dialog tadi hanya dilafazkan di dalam TV, sementelah TV juga dipasang.

Tapi, ahh bukanlah. TV sedang menayangkan iklan Sunsilk, mustahil sudah ada siri baru iklan Sunsilk? Dia menghela nafas panjang. Dia memandang sekali imbas wajah Asraf Mukmin, kemudian tersenyum.

Meletakkan kain yang telah siap dilipat di tepi, bangun lantas menuju ke dapur. Langkahnya diatur tenang. Segelas air sejuk diteguk perlahan. Kemudian dia ke bilik Balqis, Sumayyah, Fatimah. Rutin hariannya, mencium puteri-puterinya sebelum dia masuk tidur. Dahulu, semasa puterinya kecil lagi, rutin itu dilakukan dengan suaminya. Kini, anak-anak kian beranjak remaja. Kemudian, dia menjenguk bilik putera bujangnya yang berdua, si kembar, Solehin dan Farihin.

Pengabisannya dia kembali kepada suaminya. Asraf Mukmin hanya diam, membatu diri. Dia amat mengenali isterinya. Jodoh yang diatur keluarga hampir 16 tahun yang lepas menghadiahkan dia sebuah keluarga yang bahagia, Aliyah adalah ikon isteri solehah. Namun, kehadiran Qistina, gadis genit yang menjawat jawatan pembantu tadbir kesetiausahaan di jabatannya benar-benar membuatkan dia lemah.

"Kau mampu Asraf, dengan gaji kau, aku rasa kau mampu untuk beri makan 2 keluarga," sokongan Hanif, teman sepejabat menguatkan lagi hujah Apabila dia berdepan dengan Aliyah. "Abang Asraf, Qis tak kisah. Qis sanggup bermadu jika itu yang ditakdirkan. Bimbinglah Qis, Qis perlukan Seseorang yang mampu memimpin Qis,"

Masih terngiang-ngiang bicara lunak Qis. Akhir-akhir ini, panas rasanya punggung dia di rumah. Pagi-pagi,selesai olat subuh, cepat-cepat dia bersiap untuk ke pejabat. Tidak seperti kelaziman, dia akan bersarapan berjemaah bersama isteri dan anak-anak. Aduhai, penangan Qis gadis kelahiran Bumi Kenyalang benar-benar menjerat hatinya.

"Abang, Aliyah setuju dengan permintaan Abang. Tapi, Aliyah nak berjumpa dengan wanita tu," Lembut dan tenang sayup-sayup suara isterinya. Dia tahu, Aliyah bukan seorang yang panas baran. Aliyah terlalu sempurna, baik tetapi ahh hatinya kini sedang mengilai wanita yang jauh lebih muda.

"Bawa dia ke sini, tinggalkan dia bersama Aliyah selama 1 hari saja, boleh?"

Pelik benar permintaan isterinya. Hendak dipengapakan apakah buah hatinya itu? Namun, tanpa sedar dia menganguk, tanda setuju. Sebab,dia yakin isterinya tidak akan melakukan perkara yang bukan-bukan.

Dan hakikatnya dia seharusnya bersyukur. Terlalu bersyukur. Kalaulah isterinya itu wanita lain, alamatnya perang dunia meletus lah jawabnya.Melayanglah periuk belanga. Ehhh, itu zaman dulu-dulu. Zaman sekarang ni, isteri-isteri lebih bijak. Teringat dia kisah seorang tentera yang disimbah dengan asid, gara-gara menyuarakan keinginan untuk menambah cawangan lagi satu.

Kecacatan seumur hidup diterima sebagai hadiah sebuah perkahwinan yang tidak sempat dilangsungkan. Dan dia, hanya senyuman daripada Aliyah.

"Apa, nak suruh Qis jumpa dengan isteri Abang," terjegil bulat mata Qis yang berwarna hijau. "Kak Aliyah yang minta," masih lembut dia memujuk Qis.

"Biar betul, apa dia nak buat dengan Qis?" "Takutlah Qis, silap haribulan dia bunuh Qis!" terkejut Asraf Mukmin.

"Percayalah Qis, Aliyah bukan macam tu orangnya. Abang dah lama hidup dengannya. Abang faham,"

Qistina mengalih pandangannya. Mahu apakah bakal madunya berjumpa dengannya? Dia sering disogokkan dengan pelbagai cerita isteri pertama membuli isteri kedua. Heh, ini Qistina lah. Jangan haraplah jika nak membuli aku. Desis hati kecil Qistina.

Hari ini genap seminggu Qistina bercuti seminggu. Seminggu jugalah dia merindu. Puas dicuba untuk menghubungi Qistina, namun tidak berjaya.Rakan serumah menyatakan mereka sendiri tidak mengetahui ke mana Qistina pergi.

Genap seminggu juga peristiwa dia menghantar Qistina untuk ditemuduga oleh Aliyah. Sedangkan dia diminta oleh Aliyah bermunajat di Masjid Putra. Di masjid itu, hatinya benar-benar terusik.

Sekian lamanya dia tidak menyibukkan dirinya dengan aktiviti keagamaan di masjid Putra. Dulu, sebelum dia mengenali Qistina, saban malam dia akan bersama dengan Aliyah serta anak-anaknya, berjemaah dengan kariah masjid.

Kemudian menghadiri majlis kuliah agama. Membaca AlQuran secara bertaranum itu adalah kesukaannya. Namun, lenggok Qistina melalaikannya. Haruman Qistina memudarkan bacaan taranumnya. Hatinya benar-benar sunyi. Sunyi dengan tasbih, tasmid yang sering dilagukan. Seharian di Masjid Putra, dia cuba mencari dirinya, Asraf Mukmin yang dulu. Asraf Mukmin anak Imam Kampung Seputih. Asraf Mukmin yang asyik dengan berzanji. Menitis air matanya.

Hatinya masih tertanya-tanya, apakah yang telah terjadi pada hari itu.Aliyah menunaikan tanggungjawabnya seperti biasa. Tiada kurangnya layanan Aliyah. Mulutnya seolah-olah terkunci untuk bertanya hal calon madu Aliyah. Tit tit... sms menjengah masuk ke kantung inbox hensetnya.

"Qis minta maaf. Qis bukan pilihan terbaik utk Abang jadikan isteri. Qis tidak sehebat kak Aliyah. Qis perlu jadikan diri Qis sehebatnya utk bersama Abang,"

Dibawah hensetnya, ada sekeping sampul besar.

-------------------------------------------------------
Kepada:

Asraf Mukmin,

Suami yang tersayang...

Asraf Mukmin diburu kehairanan. Sampul berwarna cokelat yang hampir saiz dengan A4 itu dibuka perlahan.

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Pengasihani,

Salam sejahtera buat suami yang tercinta, moga redhaNya sentiasa mengiringi jejak langkahmu.

Abang yang dikasihi,

Genap seminggu sesi temuduga yang Aliyah jalankan pada Qistina. Terima kasih kerana Abang membawakan Aliyah seorang calon madu yang begitu cantik.Di sini Aliyah kemukakan penilaian Aliyah.

1.Dengan ukuran badan ala-ala model, dia memang mengalahkan Aliyah yang sudah tidak nampak bentuk badan. Baju-bajunya memang mengikut peredaran zaman. Tapi, Aliyah sayangkan Abang. Aliyah tak sanggup Abang diheret ke neraka kerana menanggung dosa. Sedangkan dosa Abang sendiri pun, masih belum termampu untuk dijawab di akhirat sana, apatah lagi Abang nak menggalas dosa org lain. Aliyah sayangkan Abang...

2.Aliyah ada mengajak dia memasak. Memang pandai dia masak, apatah lagi western food. Tapi, Aliyah sayangkan Abang. Aliyah tahu selera Abang hanya pada lauk pauk kampung. Tapi tak tahulah pula Aliyah kalau-kalau selera Abang sudah berubah. Tapi, Aliyah masih ingat lagi, masa kita sekeluarga singgah di sebuah restoran western food, Abang muntahkan semua makanan western food tu. Lagi satu, anak-anak kita semuanya ikut selera ayah mereka. Kesian nanti, tak makan la pula anak-anak kita. Aliyah sayangkan Abang...

3. Aliyah ada mengajak dia solat berjemaah. Kelam kabut dibuatnya. Aliyah minta dia jadi Imam. Yelah, nanti dia akan menjadi ibu pada zuriat Abang yang lahir, jadinya Aliyah harapkan dia mampu untuk mengajar anak-anak Abang nanti untuk menjadi imam dan imamah yang beriman. Tapi, kalau dia sendiri pun kelam kabut memakai telekung... Aliyah sayangkan Abang... Abang yang disayangi, Cukuplah rasanya penilaian Aliyah. Kalau diungkap satu persatu, Aliyah tak terdaya. Abang lebih memahaminya. Ini penilaian selama 1 hari, Abang mungkin dapat membuat penilaian yang jauh lebih baik memandangkan Abang mengenalinya lebih dari Aliyah mengenalinya.

Abang yang dicintai,

Di dalam sampul ini ada borang keizinan berpoligami. Telah siap Aliyah tandatangan. Juga sekeping tiket penerbangan MAS ke Sarawak.Jika munajat Abang di Masjid Putra mengiayakan tindakan Abang ini, ambillah borang ini, isi dan pergilah kepada Qistina. Oh ya, lupa nak cakap, Qistina telah berada di sawarak. Menunggu Abang...Aliyah sayangkan Abang... Tetapi jika Abang merasakan Qistina masih belum cukup hebat untuk dijadikan isteri Abang, pergilah cari wanita yang setanding dengan Aliyah... Aliyah sayangkan Abang.

Tetapi, jika Abang merasakan Aliyah adalah isteri yang hebat untuk Abang..tolonglah bukakan pintu bilik ni. Aliyah bawakan sarapan kegemaran Abang, roti canai..air tangan Aliyah.

Salam sayang,

Aliyah Najihah binti Mohd Hazery
-------------------------------------

Tangannya pantas membuka pintu biliknya. Di situ berdiri Aliyah Najihah bersama-sama hidangan sarapan pagi kegemarannya. Dia tersenyum! Benar, tiada isteri sehebat Aliyah isterinya!







Category:  
Sejarah Ayat Kursi


Ayat ini diturunkan setelah hijrah. Semasa penurunannya ia telah diiringi oleh beribu-ribu malaikat kerana kehebatan dan kemuliaannya. Syaitan dan iblis juga menjadi gempar kerana adanya satu perintang dalam perjuangan mereka. Rasullah s. a. w. dengan segera memerintahkan Zaid bin Tsabit menulis serta menyebarkannya.

Sesiapa yang membaca ayat Kursi dengan khusyuk setiap kali selepas sembahyang fardhu, setiap pagi dan petang, setiap kali keluar masuk rumah atau hendak musafir, InsyaAllah akan terpeliharalah dirinya dari godaan syaitan, kejahatan manusia, binatang buas yang akan memudaratkan dirinya bahkan keluarga, anak-anak, harta bendanya juga akan terpelihara dengan izin Allah s. w. t.

Mengikut keterangan dari kitab "Asraarul Mufidah" sesiapa mengamalkan membacanya setiap hari sebanyak 18 kali maka akan dibukakan dadanya dengan berbagai hikmah, dimurahkan rezekinya, dinaikkan darjatnya dan diberikannya pengaruh sehingga semua orang akan menghormatinya serta terpelihara ia dari segala bencana dengan izin Allah.

Syeikh Abu Abbas ada menerangkan, siapa yang membacanya sebanyak 50 kali lalu ditiupkannya pada air hujan kemudian diminumnya, InsyaAllah Allah akan mencerdaskan akal fikirannya serta Fadhilat Ayat Al-Kursi mengikut Hadis-Hadis Rasullullah s. a. w. bersabda bermaksud:

"Sesiapa pulang ke rumahnya serta membaca ayat Kursi, Allah hilangkan segala kefakiran di depan matanya."

Sabda baginda lagi;

"Umatku yang membaca ayat Kursi 12 kali pada pagi Jumaat, kemudian berwuduk dan sembahyang sunat dua rakaat, Allah memeliharanya daripada kejahatan syaitan dan kejahatan pembesar."

Orang yang selalu membaca ayat Kursi dicintai dan dipelihara Allah sebagaimana DIA memelihara Nabi Muhammad. Mereka yang beramal dengan bacaan ayat Kursi akan mendapat pertolongan serta perlindungan Allah daripada gangguan serta hasutan syaitan. Pengamal ayat Kursi juga, dengan izin Allah, akan terhindar daripada pencerobohan pencuri. Ayat Kursi menjadi benteng yang kuat menyekat pencuri daripada memasuki rumah. Mengamalkan bacaan ayat Kursi juga akan memberikan keselamatan ketika dalam perjalanannya.

Ayat Kursi yang dibaca dengan penuh khusyuk, Insya-Allah, boleh menyebabkan syaitan dan jin terbakar. Jika anda berpindah ke rumah baru, maka pada malam pertama anda menduduki rumah itu eloklah anda membaca ayat Kursi 100 kali, insya-Allah mudah-mudahan anda sekeluarga terhindar daripada gangguan lahir dan batin. Barang siapa membaca ayat Al-Kursi apabila berbaring di tempat tidurnya, Allah mewakilkan 2 orang Malaikat memeliharanya hingga subuh.

Barang siapa membaca ayat Al-Kursi di akhir setiap sembahyang Fardhu, ia akan berada dalam lindungan Allah hingga sembahyang yang lain. Barang siapa membaca ayat Al-Kursi di akhir tiap sembahyang, tidak menegah akan dia daripada masuk syurga kecuali maut, dan barang siapa membacanya ketika hendak tidur, Allah memelihara akan dia ke atas rumahnya, rumah jirannya & ahli rumah2 di sekitarnya. Barang siapa membaca ayat Al-Kursi diakhir tiap-tiap sembahyang Fardhu, Allah menganugerahkan dia hati-hati orang yang bersyukur perbuatan2 orang yang benar, pahala nabi2 juga Allah melimpahkan padanya rahmat.

Barang siapa membaca ayat Al-Kursi sebelum keluar rumahnya, maka Allah mengutuskan 70,000 Malaikat kepadanya, mereka semua memohon keampunan dan mendoakan baginya. Barang siapa membaca ayat Al-Kursi di akhir sembahyang, Allah azza wajalla akan mengendalikan pengambilan rohnya dan ia adalah seperti orang yang berperang bersama nabi Allah sehingga mati syahid. Barangsiapa yang membaca ayat al-Kursi ketika dalam kesempitan nescaya Allah berkenan memberi pertolongan kepadanya.

Dari Abdullah bin 'Amr r. a. , Rasullullah s. a. w. bersabda,

"SAMPAIKANLAH PESANKU BIARPUN SATU AYAT...."







Category:  
Asal usul Dajjal


Dajjal adalah seorang manusia dari keturunan Yahudi. Dia bukan Jin atau apajua makhluk lain selain ia sebagai manusia yg ditangguhkan ajalnya “MinalMunzharin” seperti halnya Nabi Isa as yg di angkat oleh Allah swt ke ataslangit dan ditangguhkan kematiannya sehingga beliau nantinya turun semula keatas muka bumi ini lalu beliau akan mati dan di kuburkan di Madinah AlMunawwarah. Sama juga halnya dgn Iblis yg di tangguhkan kematiannya sehinggakiamat nanti.

Dajjal; ayahnya seorang yg tinggi dan gemuk. Hidungnya seperti Paruh burung.Sedangkan Ibunya pula seorang perempuan gemuk dan banyak dagingnya. MenurutImam Al Barzanji ada pendapat mengatakan bahawa asal keturunan bapanya ialahseorang Dukun Yahudi yg di kenali dgn “syaqq” manakala ibunya adalah daribangsa Jin. Ia hidup di zaman Nabi Sulaiman as dan mempunyai hubungan denganmakhluk halus. Lalu oleh Nabi Sulaiman ia akhirnya ditangkap dan dimasukkanke dalam penjara. Walau bagaimanapun kelahiran dan kehidupan masa keciltidak diketahui dgn jelas.

Sifat Badannya:

Hadis Huzaifah r.a katanya: Rasulullah s.a.w. telah bersabda: Dajjal ialah orang yang buta matanyasebelah kiri, lebat (panjang) rambutnya serta dia mempunyai Syurga danNeraka. Nerakanya itu merupakan Syurga dan Syurganya pula ialah Neraka(Hadis Sahih Muslim)

Ada beberapa ciri perawakan Dajjal yg disebutkan dalam Hadis Rasulullahsaw, diantaranya:

Seorang yg kelihatannya masih muda;Berbadan Besar dan agak kemerah-merahan;Rambutnya kerinting dan tebal. Kelihatan dari belakang seolah-olah dahankayu yg rimbun

Dan tandanya yg paling ketara sekali ada duaertama: Buta mata kirinya dan kelihatan seperti buah kismis yg kecut,manakala mata kanannya tertonjol keluar kehijau-hijauan berkelip-keliplaksana bintang. Jadi kedua-dua matanya adalah cacat.Kedua: Tertulis didahinya tulisan “Kafir (Kaf-Fa-Ra)”. Tulisan ini dapatdibaca oleh setiap org Islam, sama ada ia pandai membaca atau tidak.Mengikut hadis riwayat At-Thabrani, kedua-dua tanda ini menjelma dalam diriDajjal setelah ia mengaku sebagai Tuhan. Adapun sebelum itu, kedua-dua tandayg terakhir ini belum ada pada dirinya.

Tempat Tinggalnya Sekarang:

Menurut riwayat yg sahih yg disebutkan dlm kitab “Shahih Muslim”, bahawaDajjal itu sudah wujud sejak beberapa lama. Ia dirantai di sebuah pulau danditunggu oleh seekor binatang yg bernama “Al-Jassasah”. Terdapat hadis mengenainya.. (tetapi terlalu panjang utk ditulis.. andaboleh membaca terus dari buku). Daripada Hadis ini jelaslah bagi kita bahawaDajjal itu telah ada dan ia menunggu masa yg diizinkan oleh Allah swt utkkeluar menjelajah permukaan bumi ini dan tempat “transitnya” itu ialah disebelah Timur bukan di Barat.

Berapa lama ia akan hidup setelah kemunculannya:

Dajjal akan hidup setelah ia memulakan cabarannya kepada umat ini, selamaempat puluh hari sahaja. Namun begitu, hari pertamanya adalah sama dgnsetahun dan hari kedua sama dengan sebulan dan ketiga sama dengan satuminggu dan hari-hari baki lagi sama seperti hari-hari biasa. Jadikeseluruhan masa Dajjal membuat fitnah dan kerosakan itu ialah 14 bulan dan14 hari. Dalam Hadis riwayat Muslim ada disebutkan:

Kami bertanya: “Wahai Rasulullah! Berapa lamakah ia akan tinggal di mukabumi ini? Nabi saw, menjawab: Ia akan tinggal selama empat puluh hari. Hariyg pertama seperti setahun dan hari berikutnya seperti sebulan dan hariketiga seperti seminggu. Kemudian hari yg masih tinggal lagi (iaitu 37hari) adalah sama seperti hari kamu yg biasa.Lalu kami bertanya lagi: Wahai Rasulullah saw! Di hari yg panjang sepertisetahun itu, apakah cukup bagi kami hanya sembahyang sehari sahaja (iaitu 5waktu sahaja). Nabi saw menjawab: Tidak cukup. Kamu mesti mengira hari itudgn menentukan kadar yg bersesuaian bagi setiap sembahyang..”

Maksud Sabdaan Rasulullah saw, ini ialah supaya kita mengira jam yg berlalu pada hari itu. Bukan mengikut perjalanan matahari seperti biasanya kitalakukan. Misalnya sudah berlalu tujuh jam selepas sembahyang Subuh pada hariitu maka masuklah waktu sembahyang Zohor, maka hendaklah kita sembahyangZohor, dan apabila ia telah berlalu selepas sembahyang Zohor itu tiga jamsetengah misalnya, maka masuklah waktu Asar, maka wajib kita sembahyang AsarBegitulah seterusnya waktu Sembahyang Maghrib, Isyak dan Subuh seterusnyahingga habis hari yg panjang itu sama panjangnya dgn masa satu tahun danbilangan sembahyang pun pada sehari itu sebanyak bilangan sembahyang setahunyg kita lakukan. Begitu juga pada hari Kedua dan ketiga.

Fitnah Dajjal:

Dajjal telah diberi peluang oleh Allah swt utk menguji umat ini. Oleh keranaitu, Allah memberikan kepadanya beberapa kemampuan yg luar biasa. Di antarakemampuan Dajjal ialah:

1. Segala kesenangan hidup akan ada bersama dengannya.

Benda-benda beku akanmematuhinya. Sebelum kedatangan Dajjal, dunia Islam akan diuji dahulu oleh Allah dgnkemarau panjang selama 3 tahun berturut-turut. Pada tahun pertama hujan akankurang sepertiga dari biasa dan pada tahun kedua akan kurang 2/3 dari biasadan tahun ketiga hujan tidak akan turun langsung. Umat akan dilandakebuluran dan kekeringan. Di saat itu Dajjal akan muncul membawa ujian. Makadaerah mana yg percaya Dajjal itu Tuhan, ia akan berkata pada awan: Hujanlahkamu di daerah ini! Lalu hujan pun turunlah dan bumi menjadi subur.

Begitujuga ekonomi, perdagangan akan menjadi makmur dan stabil pada org ygbersekutu dgn Dajjal. Manakala penduduk yg tidak mahu bersukutu dgn Dajjal..mereka akan tetap berada dlm kebuluran dan kesusahan.

Dan ada diriwayatkanpenyokong Dajjal akan memiliki segunung roti (makanan) sedangkan org ygtidak percaya dengannya berada dalam kelaparan dan kebuluran.

Dalam hal ini, para sahabat Rasullullah s.a.w. bertanya:”Jadi apa yg dimakan oleh org Islam yg beriman pada hari itu wahaiRasulullah?”Nabi menjawab:”Mereka akan merasa kenyang dengan bertahlil, bertakbir, bertasbih danbertaubat. Jadi zikir-zikir itu yang akan menggantikan makanan.” H.R IbnuMajah

2. Ada bersamanya seumpamanya Syurga dan Neraka:

Di antara ujian Dajjal ialah kelihatan bersama dengannya seumpama syurga danneraka dan juga sungai air dan sungai api. Dajjal akan menggunakankedua-duanya ini untuk menguji iman org Islam kerana hakikat yg benar adalahsebalik dari apa yg kelihatan. Apa yg dikatakan Syurga itu sebenarnya Nerakadan apa yg dikatakannya Neraka itu adalah Syurga.

3. Kepantasan perjalanan dan Negeri-Negeri yang tidak dapat dimasukinya:

Kepantasan yg dimaksudkan ini tidak ada pada kenderaan org dahulu. Kalauhari ini maka bolehlah kita mengatakan kepantasan itu seperti kepantasanjet-jet tempur yg digunakan oleh tentera udara atau lebih pantas lagidaripada kenderaan tersebut sehinggakan beribu-ribu kilometer dapat ditempuhdalam satu jam”… Kami bertanya: Wahai Rasulullah! Bagaimana kepantasan perjalanannya diatas muka bumi ini?Nabi menjawab:”Kepantasan perjalanannya adalah seperti kepantasan “Al Ghaist” (hujan atauawan) yang dipukul oleh angin yang kencang.” H.R Muslim

Namun demikian, Dajjal tetap tidak dapat memasuki dua Bandar suci umat Islamiaitu Makkah Al Mukarramah dan Madinah Al Munawwarah.

4. Bantuan Syaitan-Syaitan untuk memperkukuhkan kedudukannya:

Syaitan juga akan bertungkus-lumus membantu Dajjal. Bagi syaitan, inilahmasa yg terbaik utk menyesatkan lebih ramai lagi anak cucu Adam a.s.







Category:  
Kisah Merelakan Di Sebuah Hotel


Sepasang suami isteri bukan Islam di negara Barat dalam perjalanan ke bandar dan kerana jaraknya yang jauh, mereka singgah untuk menginap di sebuah hotel sebelum meneruskan perjalanan keesokan paginya.

Akhirnya mereka bertemu dengan sebuah Hotel yang cukup bagus walaupun tidak berbintang lalu mereka bermalam di situ. Keesokan paginya ketika akan keluar hotel, mereka dikenakan bayaran USD 200.00

"Hah? Ini kadar hotel 5 bintang. Awak tak salah kira ke?" tanya si suami terkejut.

Dia meminta dipanggilkan pengurus hotel dan membantah harga yang terlalu mahal. Setelah mendengar dengan penuh perhatian, pengurus berkata, "Hotel ABCD ini dilengkapi dengan kolam renang taraf antarabangsa, ruang persidangan dan berbagai hiburan semuanya
bertaraf antarabangsa."

"Tapi kami tidak langsung menggunakan kemudahan tersebut," kata si suami berkeras.

"Salah Encik sendiri. kemudahan itu disediakan untuk dimanfaatkan," kata si pengurus tak mau kalah.

Setelah termenung sejenak si suami membuka dompetnya, mengeluarkan wang USD 50.00.. dan mengulurkannya kepada pengurus tersebut.

"Ini baru USD 50.00?" tanya pengurus.

"Baki USD 150.00 lagi tu saya dah bayar… iaitu saya relakan Encik tidur dengan isteri saya"

"Tapi saya tidak tidur dengan isteri Encik…"

"Salah Encik sendiri. ianya sudah tersedia semalaman, kenapa tidak dimanfaatkan…"

----------
MORAL: Suami sepatutnya menjaga maruah dan kehormatan isterinya, bukan sebaliknya.







Category:  
Perangai-Perangai Yang Menyekat Rezeki


Terdapat beberapa perkara yang mempunyai kaitan dengan kesusahan atau secara lebih khusus sebagai penyebab ditimpa kesusahan dan penderitaan yang mana pada kebiasaannya kita mengambil ringan tentang perkara tersebut. Dalam kitab Al-Barakah fi Fadhl lis Sa’yi Wal Harakah yang disusun oleh Abi Abdillah Muhammad bin Abdul Rahman Al-Habsyi telah diterangkan perkara yang mempunyai hubung kait dengan kesusahan seseorang.

1. Tidak sembahyang atau solat. ( Sebab Utama )
2. Tidak membaca Bismillah ketika hendak makan. (Selalu terlupa maka Allah pun 'lupakan' kita)
3. Makan atas pinggan yang terbalik. (main belasah janji perut kenyang)
4. Memakai kasut atau sandal memulakan sebelah kiri.
5. Menganggap ringan apa2 yang terjatuh dalam hidangan makanan. ( makanan kotor otak lebab )
6. Berwuduk’ di tempat buang air besar atau air kecil. ( rumah kos rendah atau rumah kecil )
7. Suka bersandar pada pintu rumah. ( suka termenung )
8. Suka duduk di atas tangga. ( budaya lepak )
9. Membiasakan diri mencuci tangan di dalam pinggan selepas makan. ( Pemalas dan angkuh )
10. Membasuh tangan dengan tanah atau bekas tepung. (rezeki mesti kita hormati baru jimat)
11. Tidak membersihkan rumah. ( Pemalas )
12. Membuang sampah atau menyapu dengan kain. ( tak fikir panjang, janji kemas)
13. Suka membersihkan rumah pada waktu malam. ( Keje shift biasalah nak wat camna)
14. Suka tidur di atas muka.
15. Membakar kulit bawang.
16. Menjahit baju yang sedang dipakai. ( gelojoh )
17. Mengelap muka dengan baju. ( jalan mudah )
18. Berdiri sambil bercekak pinggang.
19. Tidur tidak memakai baju. ( panassss )
20. Makan sebelum mandi hadas. ( tak suci diri dulu)
21. Tergesa-gesa keluar dari masjid selepas menunaikan solat subuh.
22. Pergi ke pasar sebelum matahari terbit. ( rezeki burung mencotok makanan waktu awal pagi)
23. Lambat pulang dari masjid. ( Lepak dulu , ngumpat dulu )
24. Doakan perkara yang tidak baik terhadap ibubapa dan anak-anak. ( minta allah benda tak baik)
25. Kebiasaan tidak menutup makan yang dihidangkan. ( setan kencing )
26. Suka memadam pelita dengan nafas. ( api petila/lilin bagaikan ikon islam, kalau tiup maka terbanglah islam)
27. Membuang kutu kepala dalam keadaan hidup. ( berjangkit ke orang lain)
28. Membasuh kaki dengan tangan kanan.
29. Membuang air kecil pada air yang mengalir.
30. Memakai seluar sambil berdiri.
31. Memakai serban sambil duduk.
32. Mandi junub di tempat buang air atau tempat najis.
33. Makan dengan menggunakan dua jari.
34. Berjalan di antara kambing.(xpaham yg ni, ada sesapa leh explain?)
35. Berjalan di antara dua perempuan.
36. Suka mempermainkan janggut.
37. Suka meletakkan jari jemari tangan pada bahagian lutut.
38. Meletakkan tapak tangan pada hidung.
39. Suka menggigit kuku dengan mulut. ( kuman masuk perut )
40. Mendedahkan aurat di bawah sinaran matahari dan bulan.
41. Mengadap kiblat ketika membuang air besar atau air kecil.
42. Menguap ketika solat.
43. Meludah di tempat buang air besar atau air kecil.

Wallahualam ....







Category:  
ingin nampak cantik ?



1. Minum banyak air, minum. minum dan minum! Bukan air coke atau air berperisa seperti kopi dan teh tapi air suam atau air mineral! Dengan minum banyak air bersih dapat membantu membuang toksin dalam badan, menjaga kesihatan kulit dan juga membantu membakar kalori dalam badan. Senang bukan?.




2. Bersenam ! Baik untuk kesihatan. elok untuk rohani! Berjalan di sekitar rumah pun satu bentuk senaman yang mudah! Jangan malas untuk bersenam, lepas bangkit tidur, cuba lakukan sedikit senaman regangan untuk melancarkan kembali peredaran darah.




3. Jangan merokok. Merokok merosakkan kulit dan juga menjejaskan kesihatan. Semua orang tahu tu. jadi kenapa nak merokok? Nak kuruskan badan? Kurus sebab merokok hanya kerana badan kita dah berpenyakit, jadi kuruslah! Jika org memilih antara sihat dan berpenyakit. pasti org lebih nak sihat, kan?




4. Tidur yang cukup, Jangan asyik berjaga waktu malam, tak elok tu. Waktu malam kan dikhaskan untuk tidur? Tak cukup tidur akan membuat anda kelihatan lebih tua dan mata lebam.




5. Pada waktu tertentu, benarkan kulit anda berehat dari memakai sebarang mekap. Kulit juga perlu bernafas! Jangan biarkan sisa-sisa mekap melekat di muka ketika masuk tidur. Rajin-rajinlah cuci muka. Kat rumah. tak payahlah sapu itu ini, cukuplah dengan wajah yang bersih.




6. Makan yang cukup tapi bukan berlebihan. Jangan sebab nak kurus, anda rela berlapar setiap hari. Cara yang baik, makan ketika lapar dan berhenti sebelum kenyang. Makanan memberikan tenaga dan vitamin yang diperlukan badan tetapi jeling-jelinglah makanan anda. Pastikan ia menu sihat dan bukan penuh lemak atau junk food dan fast food semata-mata.




7. Luangkan masa untuk memanjakan diri seperti membuat facial atau mencuci rambut di salun, sauna dan spa atau nikmati saja mandian buih di rumah! Tak semestinya di salun. anda juga boleh memanjakan diri dengan melakukan sendiri di rumah. Jika rajin. cari pelbagai jenis bunga yang wangi dan lakukan sendiri mandian bunga. Bunga dikatakan mempunyai energi tersendiri untuk mencantikkan tubuh badan.




8. Elakkan stress. Stress mempercepatkan proses penuaan. Nikmatilah muzik lembut di kamar bagi meredakan ketegangan.




9. Don’t worry, be happy. Anggap diri anda hebat dan cantik, pasti anda akan kelihatan hebat! Jika kita yakin dengan diri kita, tentu penampilan kita pun cantik!




10. Ketawa penghibur duka! Jadi ketawalah apabila bergurau senda dengan famili atau kawan-kawan. Jangan memoyokkan diri atau menarik muka masam. Anda hanya menambahkan kedutan di muka.




Okay? Mudah bukan, kecantikan bermula dalam diri dan amalan sehari-hari!




Selamat Beramal







Category:  
happy Blogging




salam,
hari ni aku diarahkan membuat satu kursus Blog untuk rakan sejabatan,
rasa gembira sbb dapat berkongsi maklumat dengan rakan yang lain, biar ler mereka pun sama mcm aku gak punya blog untuk dikongsikan... nak ngajar takder masalah walaupun aku baru jer bjinak2 dlam blog nie tapi setakat nak menghasilkan blog yang biaser2 tu boleh ler...
tapi yang menjadi masalah ialah keadaan networking Internet di makmal yang terlalu slow membuatkan rasa ghairah nak berblog terbantut... ntah ler rasanyaer masalah network diPPD ni tak tau biler nak selesai.. nak bising sgt pun tak bleh sebab aku pun guna wifi free poli punya heheheh... lambat2 pun masih bleh surf gak... moralnyer kalau nak dpt ntenet yang laju bleh ler langgan mana2 broadband yg ader.. bio ler berbayar janji puas hati huhuhu... pepun..tepuk dada tanya selera....







Category:  
Sukan Politeknik & Kolej Komuniti 2008



salam,
minggu lepas berlangsung SUPKOM ( Sukan Politeknik & Kolej Komuniti)
yang diadakan di Politeknik Syah Alam. Tidak ketinggalan PoliPD menyertai semua
acara sukan yangdi pertandingkan, namun hanya sukan Bowling wanita yang membawa
pulang medal hehehe...yang lain bukan tak hebat cuma ramai lagi yang lebih hebat
hehehehe... Sukan Badminton yang disertai merupakan acara sukan yang paling diharap2kan mendapat pingat..yaaa maklum aje PoliPD adalah Champion bagi Jemputan PUO semester lepas hehehe... tapi tidak kali ini.. Regu maut ( Kama & Poji ) tewas ngan jayanya, sementara aku pula ( Single ) semacam tak cukup oksigen jer tika main hehehehe... !!
Game boling pula disertai oleh salihin & mdnoor hanya mampu memeriahkan suasana jer heheh..
tapi apaupn ini hanyalah permulaan, tekad team PPD yang pasti tahun hadapan akan menggondol semua medal yang dipertandingkan hehehe amin....







 
Sakit Tekak dtg lagi


salam
hari ni dah masuk hari ketiga aku kene sakit tekak...perit amat rasanyer nak menjamah makanan hehhe..masuk kelas nak menjerit suara tak baper nak kuar..
**maaf Kualiti audio kurang memuaskan** heheh...
td sempat dok belek cari info nak hilangkan sakit tekak..dapat 1 petua kene minum air asam jawa huuhuh...demi nak sembuh.. masam mcm mana pun aku teguk gak hehehe...


Sakit tekak merupakan gejala yang paling biasa berlaku di kalangan kanak-kanak mahupun dewasa, biasanya diikuti dengan gejala bersin dan batuk. Lazimnya ia juga merupakan penyebab kita berjumpa doktor dan dikenali sebagai demam selesema di kalangan orang ramai.

Sakit tekak adalah indikasi yang kerap kepada preskripsi antibiotik dalam masyarakat, memberi kesan kepada kos penjagaan kesihatan yang penting dan boleh menjurus kepada peningkatan daya tahan antimicrobial dengan sebaran luas dan penggunaan antibiotik yang tidak sesuai.

Tanda dan Gejala

Gejala-gelaja demam biasanya timbul pada 1 hingga 3 hari selepas terdedah kepada virus demam selsema. Tanda dangejala demam selesema termasuklah:

  • Hingus meleleh

  • Gatal dan sakit tekak

  • Batuk

  • Rasa sesak

  • Sakit-sakit badan atau sakit kepala ringan

  • Kerap bersin

  • Mata berair.

  • Demam dengan suhu tidak terlalu tinggi

  • Kepenatan


  • apapun, bersama ler mengamalkan gaya hidup sihat !!
    chowww cin chowwww!!







    Category:  
    lawatan ke Bukit Aman




















    salam,
    misi melawat/menyelia latihan industri dah selesai,
    syukur, akhirnya dapat gak sosaikan misi tue..
    sungguhpun banyak halangan dan cabaran dlm mencari alamat syarikat
    hehehe, maklum jer bukan kaki jalan ..

    sedikit gambar ketika melawat pelajar (Sara-DSK) yang menjalani
    latihan industri di BUKIT AMAN.
    sememangnya pengalaman dapat masuk ke pejabat bukit aman adalah
    sesuatu pengalaman yang best.. lagipun sebelum nie takder sebeb nak masuk ke sana heheheh jauh sekali sebagai Tut Tut Tut, jangan saja
    hanya sebab blog nie bleh kesana kdua kali plak hehehe..

    pepun, teringin sgt nak jenguk cell/lock up
    tp tak dapat atas sebab security hehehe...

    daa...
    salam







    Category:  
    Jasadnya Tidak Diterima Bumi


    'Kisah ini berlaku di sebuah perkampungan kecil di Pahang pada tahun
    1973. Ia nya diceritakan oleh Salleh kepada penulis untuk pedoman semua
    pembaca budiman.

    Kisah berlaku di sebuah Pekan yang bernama Kampung Pulau Tawar,
    Jerantut . Seorang lelaki yang bernama Omar (nama sebenar dirahsiakan bagi menjaga
    nama baik keluarga tersebut). Omar adalah seorang bomoh di kampung
    tersebut. Beliau merupakan seorang bomoh yang agak disegani oleh kerana
    setiap kali apabila beliau mengubati setiap penyakit yang pelik, beliau
    akan berjaya.

    Satu hari diwaktu senja ada seorang budak melalui rumah Omar budak itu
    adalah Salleh pencerita kisah ini. Salleh terdengar seseorang sedang bercakap dalam bahasa yang agak pelik dan tidak pernah didengarinya
    sebelum ini.

    Salleh cuba mengintai dari celah lubang dinding yang agak usang. Beliau
    melihat Omar bercakap mengadap sekeping cermin. Oleh kerana lubang
    tersebut agak kecil Salleh tidak nampak keseluruhan cermin tersebut.Salleh cuba
    mencari lubang yang agak besar. Akhirnya dia menjumpai lubang yang
    lebih besar. Melalui lunag tersebut, Saleh dapat melihat bayangan pada cermin tersebut bukanlah Omar tetapi sekujur tubuh yang sungguh ngeri wajahnya.

    Matanya kelihatan tersembul dan pipinya kelihatan berlubang. Tubuh
    makhluk itu dibaluti oleh kain putih yang berwarna coklat seperti warna tanah.
    Tiba -tiba Salleh melihat mahkluk itu seperti memandang kearahnya. Bulu
    romanya meremang. Tanpa membuang masa Salleh terus melarikan diri.

    Sampai saja dirumah beliau terus menemui bapanya dan menceritakan
    kepada bapanya. Bapanya sekadar tersenyum seraya memberitahu ramai orang
    kampung sudah lama mengetahui perihal Omar. Bapanya mengatakan bahawa Omar
    menggunakan han tu peliharaannya untuk merasuk orang dan apabila orang
    tersebut sakit beliau akan datang dan mengubati orang tersebut.

    Dengan cara ini beliau akan lebih mendapat duit dan orang kampung akan
    menghormatinya. Mereka hanya menunggu masa untuk membuktikan pada orang
    kampung.

    Pada malam tersebut Salleh berasa seperti tidak sedap badan, tubuhya
    seperti merasa lemah. Mungkin kerana terkejutkan peristiwa yang
    dilihatnya tadi membuatkan dia rasa begitu. Selepas makan malam, Salleh terus
    masuk tidur. Apabila dia cuba hendak melelapkan mata dia terbau seperti bau
    bangkai di dalam biliknya. Dia cuba membuka matanya tetapi kelopak
    matanya berasa amat berat sekali.

    Salleh cuba menjerit untuk memanggil bapanya tapi suara tersekat
    dikerongkong sahaja. Dia cuba membaca ayat suci yang diingatinya.
    Akhirnya beliau berjaya juga menjerit memanggil bapanya, Sebelum jatuh pengsan.

    Apabila Salleh membuka matanya didapati rumahnya penuh dengan orang dan
    mendengar orang menyebut nama Omar. Dia memandang ke arah bapanya yang
    sedang menghampirinya sambil tersenyum dan meminta dirinya supaya
    bertenang kerana segalanya telah berakhir. Dia kembali terlelap.

    Pagi besoknya apabila dia tersedar Salleh melihat bapanya berjalan
    diiringi ibunya dengan pakaian seperti orang ingin ke masjid. Dia bertanya
    bapanya apa yang berlaku. Bapanya menyuruh salled bersiap2 utk pergi menziarahi
    kubur Omar. Salleh terkejut mendengarnya dan penuh dengan persoalan
    bermain dibenaknya sambil mengorak langkah kebilik mandi.

    Sesampainya di tanah perkuburan Salleh melihat orang sedang menggali
    kubur. Tiba-tiba dia tedengar orang didalam lubang bertempik apa ni!!! Salleh
    berlari untuk melihat dengan lebih dekat tetapi dihalang oleh bapanya.
    Salleh melihat beberapa orang dewasa seperti mengangkat sesuatu yang
    berat dari lubang tersebut.

    Sebaik sahaja objek tersebut berjaya dikeluarkan dari lubang tersebut,
    Mereka semua terpegun melihat UBI KAYU yang sangat besar. Jadi sesiapa
    yang ingin beli UBI tersebut bolehlah menghubungi saya di talian bebas tol :
    1-800-88-88-88

    Kerepek Ubi Pedas - RM 2.00 sebungkus
    Kerepek Ubi Masin - RM 2.30 sebungkus
    Kerepek Ubi - RM 1.50 sebungkus
    Kerepek Ubi Mentah - RM 0.50 sebungkus

    Penghantaran akan dibuat kepada kawasan di Lembah Kelang sahaja. Cukai
    perkhidmatan sebanyak 2% akan dikenakan. UBI...... UBI... SAPER NAK
    BELI UBIIIII.. ( hehehehehe kekeke.. sapa kena... jangan marah... :-)

    * jgn marah...saya pun terkena gak...poyo betulla...sapa punyer keje...sah konpom xder keje.... kwahwklawahkwah







    Category: