Like me!







 
Pencipta PENDRIVE..Orang Malaysia..???


Nama org tu ialah Pua Khein Seng (gambar), seorg engineer juga presiden
sykt Phison Electronics Corp, umor 31 thn, asal Sekinchan, Selangor dan skg
menetap di Taipei, Taiwan.

Pd awalnya Khien Seng berhijrah ke Taiwan utk melanjutkan pengajian dlm
bidang kejuruteraan. Tapi penglibatan die dlm perniagaan membuatkan Khien
Seng terus menetap di Taiwan sehingga skg.

Khien Seng dan 4 org rakan setugasnya (1 warga Malaysia, 3 warga tempatan
Taiwan) telah membuka sykt Phison Electronics Corp pd November 2000. Dlm
masa 6 bulan, skyt diorg berjaya menghasilkan ciptaan terbaru iaitu alat
menyimpan data USB yg mana hari ni dipanggil sebagai pen drive. Pd usia 27
thn, Khien Seng dan rakan2 nya merupakan org2 yg pertama dlm dunia mencipta
USB Drive SoC (System on Chip).

Pua's mighty 'Pen'


S. INDRAMALAR speaks to the creator of the now indispensable Pen Drive


Name: Pua Khein Seng
Age: 31
Hometown: Sekinchan, Selangor
Education: SJKC Yeok Kuan, Sekinchan; Pin Hwa Independent school, Klang;
Chiao Tung University, Taiwan
Occupation: Engineer/ president of Phison Electonics Corp Current base:
Taipei, Taiwan Years abroad: 12


WHEN he set off for Taiwan in 1993, Pua Khein Seng's only aim was to
complete his degree in Electrical Control Engineering at the renowned Chiao
Tung University and return home to work in Malaysia.


Never did he envision himself heading a multi-million dollar Taiwanese
company that developed the world's first USB flash removable disk, which
they called Pen Drive.

Pua Khein Seng went to Taiwan
to get his engineering degree but ended up staying on, starting his own
company and inventing the pen drive.


"I went to Taiwan to pursue my undergraduate degree. I chose Taiwan only
because it was too expensive to study either in the United States or
Singapore.


"However, I did well in my undergraduate programme and was offered a place
to do my masters," explained Pua, who was back in Kuala Lumpur recently for
a holiday.


After completing his Masters in July 1999, Pua worked for about six months
in a local company before deciding to set up his own venture company with
four fellow engineers who had studied with him at Chiao Tung.


"We were confident that we had the know-how and ability to start our own
business, which is focused on USB technology. The company is called Phison
because there are five of us - two Malaysians and three Taiwanese
engineers," said Pua, 31, who hails from Sekinchan, Selangor.


Phison Electronics Corporation was set up in November 2000 and within six
months the young entrepreneurs came up with their first invention - a USB
storage device called Pen Drive.


"We were the first company in the world to develop the USB Drive SoC
(System On Chip) and we were very confident that the market for USB will be
huge. At the time, no one believed in us so we had to do everything
ourselves - from developing the technology, the chips to the product
itself.


"We were only 27 at the time and inexperienced. But we were confident that
we could design good systems and chips but we didn't know anything about
selling. So, we sought partners or traders who could help sell our products
for us," Pua added.


Through smart partnerships and shrewd strategies, Phison soon made its way
into European, American and Japanese markets. One quick move was securing
Japanese tech giant Toshiba as Phison's largest shareholder and customer.


"We launched Pen Drive in June 2001 and by August the same year, we broke
even! From September 2001, we were reaping monthly profits from our
invention and there has been no turning back since."


Having established himself in Taiwan, Pua is in the midst of setting up
Phison's branch in Malaysia, due to begin operations this February.


"I am starting a branch in Malaysia because this is my country. I would
like to do contribute to its development.


"We have about 100 engineers at Phison in Taiwan, 20 of whom are
Malaysians. Though they studied in Taiwan, I had to re-train all the
engineers I hire because, like most fresh graduates (in this field), they
are not industry-ready upon graduation.


"Unfortunately, some of the Malaysian engineers want to return home after a
couple of years because they are homesick, about to start a family and so
on. Some prefer to work in Singapore, as it is closer to home. Instead of
losing them to competitors, I decided to set up an office in Malaysia where
they can still work for me," said Pua.


Another problem faced by returning computer engineers from Taiwan, Pua
added, was the lack of job opportunities for hardware engineers in
Malaysia.


"There is no environment or support for design engineers here in Malaysia.
One of my Malaysian engineers from Phison returned home and ended up as a
teacher in a Chinese school! I was shocked and thought, 'After all that
training and re-training, he is going to just teach?' I told him to hold on
till I open up the Phison branch in Malaysia."


Though he has been in Taiwan for the past 12 years and married to a
Taiwanese, Pua is not sure how much longer he will remain there.


"I have really no idea where I will be in 20 years. Maybe Taiwan, maybe
Malaysia, maybe somewhere else ... it all depends on my business. The
industry is moving so fast that I cannot predict what or where I will be,"
he said.


For the moment though, Taiwan is home for Pua, his wife and two children
even though he misses the Malaysian way of life.


"I come home once a year for Chinese New Year and will usually stay for
about two weeks. There are several things I really miss about Malaysia. One
is the food! For the past 12 years I have been craving for Malaysian
food ... I miss laksa, curry noodles, chee cheong fun and all the other
delicious dishes we have here.


"I also miss the lifestyle and quality of life here. When I come back, I am
always amazed to see people hanging out and relaxing at mamak shops at
night. In Taiwan, most people would still be at work at that time of the
night!


"Before I got married, I used to work for 15 to 17 hours a day, everyday.
Now that I have children, my wife has forbidden me to stay so late. Now, I
go to work at 9am and come home by 11pm. These hours are quite normal for
the Taiwanese."

(sapa ckp idea org Malaysia tk bleh pakai..Hip hip hooray!!!)







Category:  
Mengapa Doktor Bedah memakai Baju Hijau?


Dalam bilik bedah seringkali kelihatan doktor memakai baju hijau semasa bertugas.

Pada mulanya doktor dikatakan memakai warna putih kerana ia warna yang melambangkan kebersihan.

Bagaimanapun, seorang doktor yang berpengaruh telah menggantikan warna putih dengan warna hijau kerana menurutnya warna hijau lebih sejuk.

Walaupun sukar dipastikan mengapa warna hijau memang sesuai bagi doktor untuk melihat lebih baik di ruang pembedahan, kerana hijau adalah warna berlawanan dengan warna merah.

Warna hijau dapat menyegarkan mata ahli bedah semasa melihat benda-benda berwarna merah, termasuk organ-organ tubuh yang berlumuran darah ketika pembedahan.

Melihat warna merah terus menerus menyebabkan sinyal warna merah di otak memudar sensiviti terhadap variasi warna merah.

Alasan lainnya adalah, terus-menerus berfokus pada warna merah akan menyebabkan pakar bedah kurang memberikan tumpuan dan mengganggu penglihatan doktor.

Jika warna baju-baju pakar bedah berwarna hijau, ilusi ini akan memudar dan tidak akan mengganggu penglihatan doktor.







Category:  
Tips broadband !


ok macam ni.
korang buat macam ni.

1. start>run
2. taip cmd > enter

akan keluar command prompt

3. taip ipconfig/all

akan terpapar segala detail connection.
ip,subnet,gateway dan dns.

peratikan description connection.pastikan korang peratikan yang broadband punye.jangan silap.
kemudian tengok gateway

4.taip no. gateway tu
taip:

ping 10.176.44.70 -t

5.kemudian enter

pastikan ada reply yang diterima selepas anda tekan enter.
dan biarkan ia ping tanpa henti.
biarkan proses ini berterusan selama mana anda online.

prosses ini akan membuatkan anda sentiasa ada connection dan takkan DC dengan server dan akan mempercepatkan prosses penghantaran paket dan penerimaan paket.
so akan mempercepatkan proses membuka web page.

kalau malas nak taip2 setiap kali nak ping.just copy paste kod ni ke notepad dan save as namefailape2.bat
then double klik bile setiap kali nak ping

@echo off
cd\
ping 10.176.44.70 -t

*gantikan 10.176.44.70 dengan gateway@dns broadband korang.

ak dah buat speed broadband aku terus jadi laju balik....
padahal dah lebih limit
gembira btol

kalau tak paham tanya la ok..
=D

SOURCE
http://forum.putera.com







Category:  
fakta mesti tau ...!

*Ada satu alasan utama mengapa ular selalu menjelirkan lidahnya. Ular tidak memiliki telinga, namun memiliki lidah yang sangat sensitif terhadap getaran udara. Dengan menjulurkan lidahnya ular menangkap suara dan bau, dan inilah indera paling utama bagi ular. Bunyi seruling yang dimainkan oleh para pawang ular di India tidak pernah didengar oleh ular. Ular tersebut cuma tertarik pada gerakan seruling yang dimainkan oleh si pawang.


*Tidak ada seekor pun burung penguin yang hidup di Kutub Utara. Kutub Utara bukanlah habitat penguin. Keseluruhan 17 jenis spesies penguin tinggal di belahan selatan bumi. Penguin adalah satu-satunya burung yang tidak boleh terbang namun boleh berenang. Penguin sangat cekap berenang. Walau bernafas dengan paru-paru, penguin sering menyelam hingga sepanjang 18 minit, tanpa mengambil udara sekalipun. Selain handal berenang, penguin memiliki keunikan karena memiliki organ khas di sekitar matanya. Dengan organ ini, penguin dapat mengubah air masin menjadi air tawar.

*Nama warna Magenta berasal dari nama sebuah pertempuran antara tentara Perancis melawan tentara Austria di tahun 1859. Pertempuran tersebut berlangsung di sebuah tempat yang bernama “Magenta”. Setelah pertempuran selesai, warna campuran antara merah dan ungu ditiru oleh para ahli kimia Perancis untuk menggambarkan warna darah yang mengering. Dan untuk mengenang pertempuran yang terjadi, warna baru itu diberi nama warna Magenta.


*Pizza adalah bahasa Itali untuk “pie” (kuih). Pada bahagian bawah pizza dibuat dari adunan ragi yang dipanggang menjadi lingkaran seperti roti. Di Itali, orang sudah membuat pizza sejak tahun 1400-an, tapi belum dicampur tomato dan keju sehingga tahun 1889. Pada tahun 1889, seorang pembuat roti bernama Raffaele Esposito membuat pizza untuk Ratu Itali. Ia memutuskan untuk menggunakan bahan-bahan dengan warna seperti bendera negaranya, Itali. Jadi Raffaele menambahkan tomato merah, keju putih, dan lada hijau. Itulah ceritanya kenapa hingga sekarang pizza menyerupai bendera negara Itali.


*Sebelum kedatangan dan penaklukan bangsa Sepanyol di Amerika Selatan, orang Red Indian tidak mengenal besi atau logam lain. Itu sebabnya mereka memiliki emas dalam jumlah yang sangat besar. Mereka tidak hanya menggunakannya sebagai perhiasan, tetapi untuk benda keperluan sehari-hari seperti paku, peralatan makan dan memasak, sikat dsb. Jadi dapat dibayangkan bagaimana ‘gila’nya orang Sepanyol ketika melihat orang Red Indian setiap hari bersikat menggunakan sikat emas.

*Di usia 25 tahun, ia dipecat dari ketentaraan, selain itu ia telah dipermalukan, patah semangat, tanpa harapan, tanpa wang. Kemudian, dia berniat bunuh diri dengan melompat dari sebuah jambatan. Namun sebelum niat tersebut terjadi, seorang teman datang dan memujuknya untuk membatalkan niat tersebut. Si pemuda pun membatalkan bunuh diri, dan memulakan hidup baru. Hanya dalam waktu setahun setelah rancangan membunuh diri itu, ia berjaya mendapat kembali karier tenteranya yang telah hancur, dan berjaya menjadi jenderal termuda dalam Ketentaraan Perancis. Kemenangan besar dapat dicapainya. Kemudian hari dia menaklukkan seluruh daratan Eropah. Ia adalah Napoleon Bonaparte.

*Diperlukan 26 jenis otot wajah untuk tersenyum dan…diperlukan 62 jenis otot wajah untuk masam.

(Source: dr pelbagai forum &wikipedia)







 
Lawak budak sekolah





Nama pun budak sekolah, ada yang buat karangan main belasah jer. Kurang membaca antara faktor budak sekolah lemah dalam penulisan. Budak-budak sekarang lagi banyak faktor luarannya seperti bahasa slanga sms, bahasa internet, bahasa kartun doraemon dan lain-lain lagi.







Category:  
Allah memanggil kita 3 kali !

Panggilan pertama adalah Azan.
‘Itu adalah panggilan Allah yang pertama. Panggilan ini sangat jelas terdengar di telinga kita, sangat kuat terdengar. Ketika kita solat, sesungguhnya kita menjawab panggilan Allah. Tetapi Allah masih fleksibel, Dia tidak ‘cepat marah’ akan sikap kita. Kadang kita terlambat, bahkan tidak sholat sama sekali kerana malas. Allah tidak marah seketika. Dia masih memberikan rahmatNya, masih memberikan kebahagiaan bagi umatNya, baik umatNya itu menjawab panggilan AzanNya atau tidak. Allah hanya akan membalas umatNya ketika hari Kiamat nanti’.

Terbayang saya masih melambatkan solat kerana meeting lah, menonton TV lah, dan lain lain. Masya Allah……. ..

Panggilan yang kedua adalah panggilan Umrah/Haji.

Panggilan ini bersifat halus. Allah memanggil hamba-hambaNya dengan panggilan yang halus dan sifatnya ‘bergiliran’ . Hamba yang satu mendapatkan kesempatan yang berbeza dengan hamba yang lain. Jalan nya bermacam-macam. Yang mempunyai wang menjadi punya wang, yang tidak merancang pula akan pergi, ada yang memang merancang dan terkabul. Ketika kita mengambil niat Haji / Umrah, berpakaian Ihram dan melafazkan ‘Labaik Allahuma Labaik’, sesungguhnya kita saat itu menjawab panggilan Allah yang ke dua. Saat itu kita merasa bahagia, karena panggilan Allah sudah kita jawab, meskipun panggilan itu halus sekali. Allah berkata, laksanakan Haji / Umrah bagi yang mampu’.

Dan panggilan ke-3 adalah KEMATIAN.
Panggilan yang kita jawab dengan amal kita. Pada kebanyakan kes, Allah tidak memberikan tanda tanda secara langsung, dan kita tidak mampu menjawab dengan lisan dan gerakan. Kita hanya menjawabnya dengan amal soleh.

Jawablah 3 panggilan Allah dengan hatimu dan sikap yang Husnul Khotimah…. …….Insya Allah syurga adalah balasannya.. ….’

Wallahualam.







Category:  
Yahoo !!


Setiap pelayar internet , pasti kenal dengan laman www.yahoo.com , salah satu search engine yang popular di Internet selepas Google. Satu lagi enjin gelintar yang hebat ialah Bing.com. Aku suka menggunakan bing kerana selalu memaparkan wallpaper yang cun-cun.

Ok berbalik kepada www.yahoo.com , para pencandu dunia maya boleh melakukan berbagai hal seperti mencari berita, mendengar muzik, berkirim e-mail, menyimpan blog, bermain game online, atau borak-borak dengan Yahoo! Messenger (YM), dan banyak lagi ciri-ciri lainnya .

Jika anda tak tahu (yg dah tahu tu takpelah) ’kepopularan’ dan ‘kesuksesan’ halaman Yahoo, adalah dari tangan seorang lelaki berkebangsaan Taiwan bernama Jerry Yang. Dialah salah seorang pengasas sekaligus pemimpin dari Yahoo!.

Jerry Yang dilahirkan pada tahun 1968 di Taipei, Taiwan, dengan nama Yang Chih Yuan. Pada umur 10 tahun, ia “hanyalah” seorang pendatang dari Taiwan. Bersama ibu dan adiknya, mereka berhijrah dan menetap di San Jose, California, Amerika Syarikat. Ayahnya sudah meninggal pada saat ia baru berumur dua tahun. Saat dia pertama masuk sekolah di San Jose, dia hanya memiliki satu kamus bahasa Bahasa Inggeris, shoe (kasut). Ketika meningkat dewasa, Yang kuliah di Stanford Universiry pada tahun 1990, dan mendapatkan gelar sarjana muda dan master dalam masa 4 tahun.

Pada akhir tahun 1993, Jerry melanjutkan pendidikan program Ph.D. di Electrical Engineering Stanford University. Di sana, Jerry Yang berkenalan dengan rakan-rakan sekampusnya David Filo. Semasa persahabatan bersama David Filo, Jerry Yang mula menyukai kegiatan surfing di internet, hingga menghabiskan waktunya berjam-jam berada di depan komputer. Akibatnya, aktiviti belajar mereka terganggu.

jerry yang yahoo filo

Pada saat melakukan kegiatan surfing, mereka sering kesulitan mencari sesuatu yang mereka perlukan di dunia maya ini. Maka pada bulan Februari 1994, mereka mulai rajin mengumpulkan link-link dengan membuat indeks atas halaman-laman web kegemaran mereka. Kegiatan ini mereka lakukan di Trailer di kampus Stanford University. Dalam waktu singkat, mereka telah lebih banyak menghabiskan masa untuk membuat link-link halaman kegemaran dari pada membuat assignment program doktor yang tengah mereka tempuh.

Akhirnya, list berupa link dari halaman yang mereka telah dapati yang mereka buat telah menjadi terlalu panjang dan terlalu banyak, sehingga mereka membaginya menjadi kategori-ketegori. Saat media-media itu pun tidak memenuhi, dibuat juga sub-subkategori. Itulah awal mula lahirnya konsep dari pembuatan Yahoo!.

Pada saat pertama kali dibuat, mereka memberi nama situsnya Jerry `s Guide to the World Wide Web, tetapi nama tersebut terlalu panjang untuk nama sebuah halaman. Kemudian setelah mencari nama yang dianggap bagus di dalam direktori yang mereka buat, mereka memutuskan untuk menggunakan nama Yahoo, yang merupakan singkatan dari yet another Hierarchical oficious oracle. Tujuan awal dari pembuatan halaman itu adalah sebagai alat untuk mencari sesuatu di internet atau search engine.

Pada awalnya, mereka menggunakannya untuk kepentingan peribadi. Namun, ternyata mereka kemudian menyedari bahawa indeks halaman yang mereka susun boleh digunakan oleh orang lain . Pengunjung laman web ini pun makin banyak dan mendapat sambutan luar biasa oleh pengguna Internet. Mengetahui banyak orang yang mengakses Yahoo!, Maka menjadilah mereka membuatnya menjadi database yang teratur dan mengembangkan semacam software mesin carian untuk menjalankannya.

Kerana belum ada modal, mereka memanfaatkan komputer-komputer milik universiti untuk kegiatan ini. Data disimpan dalam komputer Jerry Yang yang mempunyai nickname “Akebono”. Sedang mesin carian ditempatkan di komputer David Filo yang ber-nickname “Konishiki”. Kedua-dua nama samaran tersebut diambil dari nama-nama pegulat terkenal Hawaii pujaan mereka.

Pada musim gugur tahun 1994, halaman mereka mulai mendapatkan rekod hit sebanyak 1 juta pengunjung sehari. Itulah yang membuat infrastruktur rangkaian komputer di universiti terbebani traffic yang besar. Tak heran jika para pegawai universiti meminta keduanya untuk menyewa server (hosting) di luar untuk menjalankan “perniagaan” mereka itu, agar lebih leluasa lagi.

Kini, Yahoo! telah menjadi syarikat dunia yang bergerak di bidang komunikasi, komersil, dan media berasaskan internet. Setiap bulannya ada 232 juta pengguna Internet di seluruh dunia yang menggunakan perkhidmatan Yahoo!, Bermula daripada enjin carian, portal, e-mel percuma, bisnis online, sampai pembuatan dan penyewaan tempat halaman. Rangkaian Yahoo! Yang beribu pejabat di Sunnyvale, California, AS ini sudah berdiri di 25 lokasi yang tersebar di benua Eropah, Asia, Amerika Latin, Australia, Kanada, dan tentu saja Amerika Syarikat. Hasilnya keuntungan besar pun dihasilkan oleh Jerry Yang bersama Yahoo! Yang menjadikan seorang pendatang Taiwan tersebut menjadi seorang jutawan.

Menurut Fortune.com, kekayaan lelaki dengan nama asli Yang Chih-Yuan ini pada tahun 2000 sekitar 5,85 bilion dolar AS. Rumah tinggalnya dibeli seharga 1,9 juta dolar AS, terletak di Los Altos, kawasan barat San Jose dengan lima bilik tidur dan pemandangan ke arah Teluk San Fransisco.







Category:  
6 wanita


SEORANG penceramah wanita di tv tadi menjelaskan ada enam sifat wanita yang mana jika wanita memiliki salah satu dari sifat ini dinasihati dijauhi atau dilarang daripada lelaki untuk mengambilnya sebagai isteri.

Kalau wanita yang memiliki sifat-sifat ini diambil menjadi isteri nescaya ia akan mendatangkan masalah kepada si suami. Enam sifat itu disebutkan dalam sebuah kitab yang turut dibacanya.

1. Al Nananah - wanita yang banyak mengomel itu dan ini. Apa yang diberi atau dilakukan suami untuk rumahnya tangga semua tidak kena dan tidak berpuas hati.

2. Al Manah - wanita sebegini yang menidakkan usaha dan jasa suami sebaliknya mendabik dada dialah yang banyak berkorban untuk membangun rumah tangga. Dia suka mengungkit-ungkit apa yang dilakukan untuk kebaikan rumah tangga. Biasanya wanita ini bekerja berkedudukan tinggi dan bergaji besar.

3. Al Manaqah - wanita ini berangan-angan mendapatkan suami yang lebih baik dari suami yang sedia ada. Dalam kata lain wanita sebegini tidak bersyukur dengan jodohnya itu. Wanita sebegini yang mengkufuri nikmat perkahwinan. Dia juga merendahkan kebolehan dan kemampuan suaminya. (Saya teringat satu masalah dulu wujud kumpulan pencari suami bergelar datuk. Dalam kumpulan ini ada beberapa orang wanita yang sudah beristeri yang juga turut berminat untuk mendapatkan suami bergelar datuk dan berkedudukan).

4. Al Hudaqah - wanita yang suka ikut nafsunya. Wanita sebigini memeningkan kepala lelaki. Dia tenguk apa saja dia mahu. Dia suka membandingkan dirinya dengan diri orang lain. Suka menunjuk-nujuk. Wanita inilah yang menjadikan suami dulu handsome sekarang suah botak.

5. Al Basaqah - wanita sebegini yang suka bersolek dan menghiaskan diri. Dia menghias diri bukan untuk sumainya tetapi untuk ditunjuk-tujukkan kepada dunia. Suka melawa. Wangnya dihabiskan untuk membeli make-up, kasut dan barang kemas. Wanita begini juga suka dipuji-puji. Kalau dia kebetulan menjadi isteri orang ternama dan menjadi pula ketua dalam kumpulan itu, orang lain tidak boleh mengatasi dirinya.

6. Al Salaqah - wanita yang mulut becoh, banyak cakap. Selalu ada ditempat kenduri atau majlis-majlis keramaian. Selalunya wanita ini cuba memonopolikan majlis. Kebecohan itu juga menyebabkan segala kerja yang dibuatnya tidak menjadi, hanya tukang sibuk dan komen saja.

Semoga kita tidak akan ditemukan dijodoh ataupun mendapat menantu dengan wanita yang memiliki sifat-sifat demikian.

Walahu'alam.







Category:  
10 perkara yang anda perlu jika ditahan POLIS


APABILA …

a. Polis berkata kepada anda, “Anda ditahan”
b. Polis menggari tangan anda
c. Anda dilarang dari meninggalkan sesebuah bilik, kawasan atau sebagainya oleh pihak polis

2. BAGAIMANA SEKIRANYA ANDA DITAHAN OLEH PIHAK POLIS (semasa berjalan, memandu pulang dsb.)

a. Anda mungkin akan disoal. HANYA berikan butir-butiran diri anda seperti nama, nombor kad pengenalan, alamat. Anda juga mungkin akan diminta menunjukkan kad pengenalan diri anda
b. Anda tidak perlu menjawap lain-lain soalan
c. Biasakan bertanya pengenalan diri polis yang berkenaan. Sentiasa catatkan nama dan nombor kad pengenalan mereka.
d. Catatkan nombor kenderaan ronda mereka

3. JIKA ANDA DITANYA LAIN-LAIN SOALAN

a. Tanya kepada polis berkenaan, “Adakah saya ditahan?”
b. Sekiranya mereka berkata “Ya”, jangan menjawap apa-apa lagi soalan yang diajukan kepada anda. Adalah menjadi hak anda untuk menjawap apabila berada di mahkamah sahaja.
c. Sekiranya mereka berkata “Tidak”, anda boleh beredar pada bila-bila masa sahaja.


4. JIKA ANDA DITAHAN

a. Beritahu orang-orang yang berhampiran dengan anda
b. Sekiranya anda mempunyai telefon bimbit, telefon rakan, keluarga atau peguam anda. Sekiranya anda ditahan di kawasan diantara Jalan Tuanku Abdul Rahman dan Dataran Merdeka, besar kemungkinan anda akan dibawa ke balai polis Dang Wangi (Stadium) dan balai polis Campbell. Minta kawan anda, keluarga atau peguam anda pergi ke balai polis Dang Wangi dahulu untuk mengesahkan penangkapan anda dan dimana anda berada.
c. Catatkan / ingatkan waktu anda ditahan

5. KETIKA DITAHAN, PIHAK POLIS MESTI MEMBERITAHU ANDA

a. Mengapa anda ditahan


6. SELEPAS DITAHAN

a. Pihak polis hanya boleh menahan anda didalam lokap selama 24 jam sahaja, tidak kira samada pada hari cuti am atau pada hujung minggu. Ini adalah hak PERLEMBAGAAN anda. Selepas tempoh masa 24 jam berakhir, pihak polis mesti membawa anda ke hadapan majistret untuk direman (dimana anda mesti tinggal di lokap polis bagi ‘membantu’ siasatan mereka). Jika tidak, anda akan dilepaskan samada atas jaminan (jamin mulut) atau akan didakwa di mahkamah. Sebaik sahaja didakwa, anda perlukan penjamin dan wang jaminan kecuali ianya bukan dakwaan yang berjamin

b. Anda tidak boleh membawa sebarangan barang-barang ke lokap kecuali pakaian yang sedang anda pakai ketika itu. Apabila pihak polis mengambil barang-barang anda, anda mesti menurunkan tandatangan untuknya. Sekiranya anda mempunyai wang atau kad bank / kredit, pastikan anda mengira duit anda dan pastikan polis tersebut mencatatkan jumlah yang anda ada, dan apa kad bank / kredit yang anda miliki.

c. Anda mungkin diminta memberi kenyataan 113 (kenyataan peringatan). Pegawai polis yang mengambil kenyataan tersebut mestilah membacakan hak-hak anda


7. SOAL SIASAT POLIS

a. Berhati-hatilah semasa menjawap soalan-soalan yang diajukan oleh pihak polis. Ia mungkin dalam bentuk soalan-soalan mesra yang biasa seperti cuaca, keluarga anda dsb. untuk menenangkan anda. fikir berulang kali sebelum menjawap kerana ia boleh digunakan untuk menentang anda semasa dimahkamah nanti. Ingat, kerja polis ialah memastikan mereka mempunyai cukup bukti untuk mendakwa anda, dan bukannya untuk mempunyai perbualan yang mesra.

b. Sekiranya pihak polis meminta anda memberikan kenyataan 113, anda mesti memberikan butir-butiran anda seperti nama anda, nombor kad pengenalan dsb. dan pastikan anda tahu nama pegawai polis tersebut. Jika terdapat lain-lain soalan, kami BETUL-BETUL nasihatkan anda supaya tidak menjawapnya sehingga hari perbicaraan anda dimahkamah, dan ketika bersama-sama dengan peguam anda. Itu adalah hak anda! Apa sahaja yang anda kata, boleh digunakan untuk menentang anda ataupun rakan-rakan anda. Anda boleh menjawap semua soalan-soalan lain tersebut seperti ini:
S: adakah anda berada di Dataran petang tadi?
J: saya hanya akan menjawap semua soalan di mahkamah
S: bagaimana anda datang ke Dataran petang tadi?
J: saya hanya akan menjawap semua soalan di mahkamah
S: adakah ibu anda menyediakan bekalan sebelum anda keluar?
J: saya hanya akan menjawap semua soalan di mahkamah

c. Sekiranya pegawai polis yang mengambil kenyataan anda mengancam anda secara percakapan mahupun kelakuan, anda mestilah berhenti dari memberikan kenyataan anda dengan segera. Bertenang dan beritahunya “Saya tidak boleh meneruskan kenyataan saya kerana awak telah mengancam keselamatan saya. Saya mahu ini dicatatkan kedalam kenyataan saya.” Sekiranya pegawai polis itu tidak mencatatkan bantahan anda tersebut, tunggu sehingga ke akhir kenyataan anda. Tetapi sekiranya pegawai polis tersebut masih terus mengancam anda, tinggalkan bilik tersebut dan beritahu pegawai polis yang lain dan minta ‘perlindungan’ mereka.

d. Apabila anda telah habis menjawap soalan, pegawai polis akan membenarkan anda membaca kenyataan anda tersebut. Dia akan bertanya samada anda mempunyai apa-apa yang ingin ditambah, ditukar atau dipadamkan. Inilah masanya anda membetulkan apa-apa kesilapan atau atau menambah lain-lain komen didalam kenyataan itu. Contohnya, jika anda telah diancam sewaktu soal siasat atau diserang semasa penahanan anda dsb. ini adalah satu lagi peluang untuk anda menyatakannya. Pegawai polis berkenaan mesti menaip semua itu. Anda akan diminta untuk menandatangani kenyataan anda tersebut. Baca semula dengan teliti dan tandatangan sedekat yang boleh dibawah perenggan yang terakhir, supaya tiada siapa yang boleh menokoktambahnya lagi.


8. SEKIRANYA ANDA DIBAWA KE DEPAN MAJISTRET (Untuk Direman)

a. Sekiranya anda tidak mempunyai peguam, anda mesti meminta wakil peguam. Pusat Bantuan Guaman ada menempatkan peguam-peguamnya dimahkamah bagi tujuan ini.

b. Beritahu majistret sekiranya anda ada mempunyai apa-apa rungutan seperti sekiranya anda di pukul, diancam; sekiranya anda sakit, perlukan rawatan perubatan dsb.


9. SEKIRANYA ANDA DIBAWA KE DEPAN MAJISTRET (Untuk Dakwaan)

a. Sekali lagi, anda mesti meminta wakil peguam

b. Pastikan anda mempunyai seseorang untuk menjamin anda keluar. Sekiranya anda tidak dapat menghubungi keluarga atau rakan anda, minta kebenaran dari majistret untuk membantu anda menghubungi keluarga anda. Jika tidak, anda boleh meminta bantuan peguam anda. Keluarga anda akan perlu membawa duit untuk menjamin anda keluar, yang mana mestilah dalam bentuk pembukaan akaun di bank yang terletak paling dekat dengan mahkamah tersebut. Tanya peguam anda atau majistret dimanakah letaknya bank tersebut. Tidak ada bentuk bayaran lain seperti bayaran tunai atau cek yang akan diterima oleh mahkamah.


10. SEKIRANYA ANDA DIPUKUL SEMASA DALAM TAHANAN

a. Selepas anda dibebaskan atas jaminan, pastikan anda pergi ke mana-mana klinik kerajaan atau hospital untuk menjalani pemeriksaan kesihatan. Pastikan anda tahu nama doktor yang bertugas dan nombor rujukan laporan kesihatan anda supaya ia boleh digunakan dimahkamah kemudian.

b. Sekiranya anda masih dalam reman, pastikan anda memberitahu majistret yang berkenaan bahawa anda perlu pergi ke hospital atau ke klinik







Category:  
torch !!


looking for something .....
Posted by Picasa







 
gelek gelek nobody !!

video

so cute...!







Category:  
nobody but you


perghhhhhhhhh...
apa daa.. macam2 dah video versi nobody nie...
mcm2 gelek ada... yang pasti boleh buat kiter kuar air mata dibuatnyer.. kelakar jer..







Category:  
apa nak jadi ?


The police have arrested a man and his teenage wife in connection with the sodomy and murder of their infant son in Sungai Buloh.The couple, aged 33 and 19, were picked up at a Muslim cemetery on Monday, following the funeral of the five-month-old victim.They have been remanded until Feb 12 to facilitate investigations into the murder.


Initial police investigations have revealed that the infant was physically abused and sodomised before succumbing to his death.Petaling Jaya police chief ACP Arjunaidi Mohamed said today that on Monday, the teenager lodged a report at the police beat base of the Sungai Buloh Hospital over the death of their only child







Category:  
Prius ??


SSyarikat Toyota akan memanggil semula 300,000 kereta Prius hibrid ekoran masalah brek, lapor beberapa buah akhbar semalam.Berita itu merupakan tamparan hebat terhadap syarikat gergasi Jepun itu yang menghadapi masalah keselamatan sehingga mencemarkan reputasi syarikat berkenaan.Tindakan memanggil balik itu akan menjejaskan model Prius iaitu sebuah kereta yang disayangi oleh bintang-bintang Hollywood dan aktivis alam sekitar.


Masalah kereta Prius itu merupakan tamparan terbaru terhadap Toyota selepas ia memanggil semula lapan juta unit kereta di seluruh dunia kerana masalah pedal minyak yang tersangkut pada karpet kenderaan.Akhbar Yomiuri Shimbun melaporkan bahawa tindakan memanggil balik Prius dibuat untuk membaiki program perisian selepas sistem brek antikunci yang dicipta untuk mengelak kereta tergelincir dijangka menjejaskan kira-kira 270,000 kenderaan di Jepun dan Amerika Syarikat (AS)."Pihak syarikat telah memberitahu pihak pengedar di Jepun bahawa ia akan memanggil semula model baru Prius yang dijual di negara ini."Syarikat akan turut membaiki perisian tanpa sebarang bayaran di AS dan lain-lain negara," lapor akhbar berkenaan.


Akhbar itu melaporkan pihak syarikat akan membuat pengumuman rasmi pada minggu ini.Sementara itu, akhbar Nikkei melaporkan syarikat Toyota akan membaiki kira-kira 30,000 kenderaan yang dijual di Eropah, China, Australia, Asia Barat dan beberapa wilayah lain.Syarikat Toyota yang merupakan pembuat kereta No.1 dunia telah menjual lebih 300,000 model terbaru Prius di 60 buah negara sejak model terbaru dikeluarkan pada Mei lalu.


Kementerian Pengangkutan Jepun melaporkan ia menerima kira-kira 80 aduan pada bulan ini berhubung masalah brek tidak berfungsi selain meminta satu siasatan dilakukan.Media tempatan melaporkan lima kes yang dilaporkan kepada kerajaan mempunyai kaitan dengan kemalangan.Syarikat Toyota yang menyingkirkan General Motors untuk menjadi pembuat kereta No.1 dunia itu mengeluarkan 530,000 unit kereta hibrid pada 2009. - AFP







Category: